Odluka na Domu naroda PFBiH

1. travnja će se znati hoće li se graditi Blok 7

Dom naroda Parlamenta FBiH 1. travnja o garanciji za izgradnju Bloka 7
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 03. 2019. u 11:46 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Hoće li  Parlament Federacije Bosne i Hercegovine dati konačnu suglasnost za kreditno zaduženje poduzeća Elektroprivreda BiH radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi biti poznato 1. travnja.

Za taj dan je, naime, sazvana sjednica Doma naroda čiji članovi treba da se izjasne jesu li suglasni da u cilju realizacije ovog velikog poduhvata, Federacija BiH bude garant Elektoroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine od 613 milijuna eura.

Zastupnički dom je dao suglasnost na sjednici početkom mjeseca, ali u dvodomnom federalnom parlamentu, odluku mora da potvrdi i Dom naroda da bi stupila na snagu.

Tijekom dugotrajne, na momente žučne rasprave zastupnika i diskusija drugih aktera na zasjedanju Zastupničkog doma, zagovornici su navodili da će izgradnja Bloka 7 donijeti velike benefite, energijsku neovisnost Federaciji BiH i Tuzlacima čišći zrak.

Bilo je i diskutanata sumnjičavih zbog visine kreditnog zaduženja, ali je u konačnici, tokom glasovanja zastupnika, odluka odobrena uvjerljivom većinom.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjetimo, nedavno je Vlada Federacije BiH donijela je set mjera, kojima bi se preduhitrila bilo kakva moguća šteta po proračun Federacije BiH.

U protekloj godini na zahtjev Vlade Federacije BiH Elektroprivreda BIH je angažirala vanjsku revizorsku kuću u cilju dodatne ocjene isplativnosti investicije.

To su potvrdile i ekonomske studije, te će Vlada Federacije BiH, ako Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici, a potom i Dom naroda odobri odluke, izadati garanciju kineskoj EXIM banci kojom garantira povrat kredita u iznosu od 613 milijuna eura, prenosi Fena.

Otplata će se vršiti narednih 15 godina s grace periodom od pet godina. Na današnjem zasjedanju Predstavničkog doma, ukupno se očekuje odobravanje šest odluka (dokumenata), od kojih na dva sporazuma mora dati suglasnost i Dom naroda kako bi bila omogućena izgradnja Bloka 7.

Kopirati