''Povijesni trenutak''

Gradnja Bloka 7 - prilika za energetsku neovisnost BiH

Vlada FBiH preduhitrila mogućnost utjecaja kredita za Blok 7 na proračun
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2019. u 14:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju odobravanja odluka u vezi izgradnje Bloka Termoelektrane Tuzla Vlada Federacije BiH donijela je set mjera, kojima bi se preduhitrila bilo kakva moguća šteta po proračun Federacije BiH.

U protekloj godini na zahtjev Vlade Federacije BiH Elektroprivreda BIH je angažirala vanjsku revizorsku kuću u cilju dodatne ocjene isplativnosti investicije.

To su potvrdile i ekonomske studije, te će Vlada Federacije BiH, ako Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici, a potom i Dom naroda odobri odluke, izadati garanciju kineskoj EXIM banci kojom garantira povrat kredita u iznosu od 613 milijuna eura, prenosi Fena.

Otplata će se vršiti narednih 15 godina s grace periodom od pet godina. Na današnjem zasjedanju Predstavničkog doma, ukupno se očekuje odobravanje šest odluka (dokumenata), od kojih na dva sporazuma mora dati suglasnost i Dom naroda kako bi bila omogućena izgradnja Bloka 7.

Odobrenje Zastupničkog doma

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom poduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne bane Kine za projekt izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Većinom glasova je također podržana odluka o davanju prethodne suglasnosti Federalnom ministrarstvu energije, rudarstva i industrije u postupuku pribavljana energetske dozvole u ovom projektu.

Odluke su odobrene s više od 70 glasova i šest uzdržanih.

Video: Gradnjom Bloka 7 BiH u prilici imati energetsku neovisnost

Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što je danas Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio šest odluka u vezi izgradnje Bloka 7 Termoelektrana Tuzla.

Gradnjom zamjenskih termoblokova, ističe, osigurava se siguran plasman uglja i time opstanak rudnika.

Povijesni trenutak

''Ovo je povijesni trenutak za Bosnu i Hercegovinu budući da posljednjih 40 godina nismo imali investiciju ovakvog kapaciteta. To je jedna strana, a druga je energija koja realno postaje strateška roba. Država treba imati što više neovisnosti, a upravo smo u prilici da imamo energetsku neovisnost'', potcrtao je Novalić.

Čestitao je Elektroprivredi BiH koja je, kako kaže, iznijela do ove faze izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, te federalnim ministarstvima financija i energije, rudarstva i industrije.

''Investicija je vrijedna gotovo dvije milijarde KM i ide u Tuzlu, gdje se u proteklom periodu osjetila latentna napetost kako se na tom području ništa značajno ne radi. Znamo da je na primjer autoput zaobišao Tuzlu, te gradnjom Bloka 7 na određen način uvodimo ravnomjernu raspoređenost investicija u Federaciji'',dodao je Novalić.

Sva dokumentacija za 15 dana

Da bi gradnja Bloka 7 mogla početi potrebno je da još Dom naroda Parlamenta FBiH prihvati dva sporazuma: Sporazum o kreditnoj liniji (Cexim i EP BiH) i Sporazum o garanciji FBiH (Cexim i FBiH).

''Odobravanje ovih dokumenata očekujem u narednih 15 dana, kada bi se trebalo zakazati zajedanje Doma. Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma iskazana je apsolutna podrška iako je za navedene odluke šest poslanika bilo suzdržano. Gradnja Bloka 7 nema alternativu a radi se o bloku snage 450 MW koji mijenja blokove 3, 4 i 5 koji trebaju da odu u povijest'', rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić utvrdio je da su ekonomske studije pokazale da je ovaj projekat sto posto isplativ u cijelom svom tijeku odnosno da Elektroprivreda BiH ima dovoljno likvidnih novčanih sredstava.

Podsjetimo, direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je novinarima da se Energetska zajednica ne protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla. Pojasnio je da je sama investicija u Blok 7 dobra jer se radi o zamjeni bloka, za što je krajnje vrijeme pošto su emisije iz postojećih blokova neodržive.

''Tajništvu Energetske zajednice ne smeta što to kreditira kineska banka, niti što se ulaže u ugalj iako nismo baš sretni zbog toga, ali inzistiramo da se poštuju propisi Europske unije po pitanju državne pomoći koji su ujedno i propisi Bosne i Hercegovine'', rekao je Kopač.


Kopirati
Drag cursor here to close