Javne nabave

Zaštitna oprema se SKB-u nudi po duplo skupljim cijenama

Protivno je, tvrde, interesu SKB Mostar pristati na javnu nabavu zaštitnih kirurških maski, troslojnih, po dvostruko većim cijenama nego su trenutno na tržištu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 11. 2020. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštitna oprema za djelatnike Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar bolnici se nudi dvostruko većoj cijeni, no što je ona na tržištu.

Naime, SKB Mostar raspisao je u srpnju sukcesivnu javnu nabavu zaštitne opreme za dvije godine. Zbog visokih cijena, kako su naveli, dio nabave je poništen 14. listopada, da bi obavijest o poništenju objavili 6. studenog na Portalu javnih nabava.

Troslojne kirurške maske tako su trebale nabaviti za više od 200 maraka. U obrazloženju o razlogu poništenja naveli su kako su iz SKB-a saznali da su cijene opreme zbog pandemije niže.

''S obzirom na nepredvidivost same situacije sa pandemijom COVID-19, na tržištu zaštitnih sredstava koja se koriste u borbi  protiv navedenog virusa, dolazi do velikih oscilacija u cijenama. SKB Mostar je došla do saznanja da su cijene zaštitnih kirurških maski, troslojnih, u usporedbi sa onima koje je Ugovorno tijelo zaprimilo u dostavljenim ponudama, danas dvostruko niže.

S obzirom da je pad cijena značajan, u ovakvoj situaciji zaključivanje ugovora sa bilo kojim od Ponuditelja, po cijenama koje su dostavljene u zaprimljenim ponudama, bi za Ugovorno tijelo predstavljalo značajno traćenje javnih sredstava'', stoji u obrazloženju.

Protivno je, tvrde, interesu SKB Mostar pristati na javnu nabavu zaštitnih kirurških maski, troslojnih, po dvostruko većim cijenama nego su trenutno na tržištu.

Osim maski, poništena je nabava vrijedna oko 35 tisuća maraka za jednokratne zaštitne mantile. Ponudu je dostavilo šest zainteresiranih ponuđača, ali niti jedna nije bila prihvatljiva.

Mostarska bolnica poništila je zasebnu nabavu zaštitnih respiratornih maski FFP2 i FFP3. Nabava je bila procijenjena na 210 tisuća KM, a postupak je bio raspisan 20. srpnja.

I za respiratorne maske, kao i za one troslojne, navedeno je isto obrazloženje.

''Pad cijena na tržištu zaštitnih maski je situacija koju Ugovorno tijelo nije moglo predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabave te Ugovorno tijelo ni na koji način nije moglo utjecati na novonastalu situaciju'', objavljeno je u obrazloženju u poništavanju postupka.

Zanimljivo je kako iz SKB-a prilikom pokretanja nabave ''nisu mogli predvidjeti'' stanje s cijenama na tržištu, iako je dan prije raspisivanja nabave u BiH bilo 244 novooboljele osobe od koronavirusa, dok je na dan raspisivanja nabave – 9. srpnja, upravo u SKB-u u 24 sata analizirano 243 uzroka na Covid 19, uslijed čega je njih šest bilo pozitivno.

Kopirati
Drag cursor here to close