Poništen stari natječaj

Vlada FBiH bira tri nova člana Nadzornog odbora Aluminija

Federalna vlada je raspisala novi natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Aluminija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 07. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH poništila je javni natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Aluminija, koji trebaju zastupati državni kapital, te je raspisala novi.

Trenutna tri člana NO Aluminija u ime državnog kapitala FBiH Zdenko Klepić, Igor Planinić i Vedran Smiljanić izabrana su 11. siječnja. Oni su bili imenovani na tromjesečno razdoblje, odnosno do provedbe procedure za imenovanje tri člana NO-a na puni mandat, dok su preostala četvorica imenovana na četverogodišnje razdoblje, objavio je Klix.

Nakon što je Aluminij isključen s elektroenergetske mreže, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić prošlog tjedna je kazao da Vlada Federacije staje uz radnike i da očekuju informacije Nadzornog odbora i Uprave o načinu gašenja ovog mostarskog kombinata.

"Mi ćemo se pobrinuti za sve radnike koji trebaju u mirovinu. Vlada FBiH će pomoći radnicima da im se uveže staž i odu u zasluženu mirovinu. Nastavit ćemo razgovarati s mogućim strateškim partnerima. Ne vjerujem da će obustava rada ili odlazak u stečaj promijeniti nakane mogućih investitora jer su upoznati da je dosadašnji način rada Aluminija bio nemoguć", kazao je Džindić.

 



Podsjetimo, tijekom srijede su Krizni odbor Aluminija, posebno tijelo formirano nakon isključenja struje i gašenja kompanije, napustili predstavnici sindikata, a sve u kontekstu da sindikati nisu upravljačko tijelo i ne treba da supotpisuju odluke Kriznog odbora Aluminija.

Početkom tjedna pokrenut je niz aktivnosti te ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, kako bi iskazali razumijevanje za kreditne i druge obveze koje uposlenici Aluminija imaju.

U međuvremenu Tužiteljstvo HNŽ vodi istragu u šest različitih predmeta vezano za zloporabe i kaznene radnje u posrnulom mostarskom gigantu Aluminiju kojima je navodno kompanija oštećena za više desetaka milijuna eura.

Mostarski Aluminij isključen je prošloga tjedna s napajanja električne energije zbog golemih dugovanja od 200 milijuna eura koji se ponajviše odnose na dug za utrošak električne energije.

Kopirati
Drag cursor here to close