Iz vedra neba

Uprava napušta Aluminij

Ranije je Vlada Federacije BiH, koja je najveći pojedinačni vlasnik posrnulog mostarskog giganta, naložila vodstvu te kompanije da pronađe strateškog partnera...
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 07. 2019. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cijela uprava Aluminija podnijet će ostavke'', objavio je Večernji list navodeći kako će ostavke podnijeti ''jer ne vide izlaz iz teške situacije i ne vjeruju u pomoć države''. 

Informacija je potvrđena i za Bljesak.info.

"Pokušali smo sve što je u našoj moći. Nismo dobili potporu koju smo tražili. Ne možemo više sami nositi taj teret, a sada je praktički isključivo na našim leđima. Nije ovo bijeg od odgovornosti i nadam se kako će se ovim konačno otvoriti oči svim kako bi se spasila ova kompanija. Kako god to razumjeli mi, ipak, ostajemo s radnicima do kraja", rekao je za Večernjak Aluminijev dužnosnik koji nije imenovan. 

Naime, Aluminij ima osiguranu opskrbu električnom energijom još samo za jedan dan, a unatoč pregovorima s Vladom Federacije, Elektroprivredom HZHB i potencijalnim kupcima, situacija se nije pomakla s mjesta i, ako mostarska tvornica ne nađe partnera, prijeti joj stečaj.

Ranije je Vlada Federacije BiH, koja je najveći pojedinačni vlasnik posrnulog mostarskog giganta, naložila vodstvu te kompanije da pronađe strateškog partnera te najavila susret s drugim suvlasnicima - malim dioničarima i Vladom Republike Hrvatske - kako bi se pronašlo dugoročno rješenje ili slijedi stečaj i postupno gašenje proizvodnje.

Objavljeno je i kako je britansko-švicarska tvrtka Glencore načelno zainteresirana za preuzimanje vlasništva u aluminijskom kombinatu, no za sada nije predstavila nikakav konkretni plan ulaganja koji bi trebao spasiti tu tvrtku od propasti.

Izaslanstvo Glencorea početkom ovog tjedna razgovaralo je u Sarajevu s predstavnicima entitetske vlade i članovima uprave Aluminija, no uopće se nije razgovaralo o ulaganjima u mostarsku tvornicu potrebnim kako bi se spasila njena proizvodnja primarnog aluminija i sačuvala radna mjesta, objavio je Dnevni avaz, pozivajući se na svoje izvore iz vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije analize koje je provela revizorska kuća KPMG pokazale su kako je u Aluminij nužno uložiti pola milijarde KM. Iz Glencorea navodno inzistiraju da im vlada Federacije prije bilo kakvih daljih razgovora zajamči kako će električnu energiju potrebnu za proizvodnju moći nabavljati po povlaštenoj cijeni koja bi bila i trostruko niža od komercijalne.

Elektroprivreda Herceg-Bosne električnu energiju Aluminiju prodaje po cijeni od 78 eura po megavat-satu (MwH). Kupujući struju po toj cijeni Aluminij je neprestano gomilao gubitke, a dugovanja po toj osnovi dosad su dosegnula oko 145 milijuna eura. 

''Švicarci žele da im vlada omogući da im Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH prodaju struju po 25 do 40 eura po megavat-satu, što je nemoguće. To je ispod svake tržišne cijene. Vlada na to neće pristati. Praktično Glencore hoće čak trostruko manju cijenu električne energije'', izjavio je za Avaz sugovornik iz federalne Vlade.

Švicarci su zagovornici opcije da se Aluminij podijeli na dvije tvrtke, a jedna od njih u kojoj bi ostala dugovanja od oko 190 milijuna eura bi otišla u stečaj. Drugi dio tvrtke koju bi vodio Glencore bi nastavio poslovati.

Kao jedini potencijalni partner za spas Aluminija do sada se pojavio upravo Glencore koji je i ranije bio zainteresiran za kupnju mostarske tvrtke.

Trenutačno 44 posto vlasničkog udjela u Aluminiju ima vlada Federacije BiH, isto toliko je u rukama malih dioničara, dok je Hrvatska vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Podsjećamo, i na vrhuncu posljednje krize direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je u intervjuu za Bljesak.info kako je odmah spreman napustiti funkciju ako će netko doći tko će ponuditi rješenje. Rekao je da je i sam preuzeo vruć krumpir kojeg nitko neće. Poslije toga, ponovno je izabran na tu dužnost.

Povodom ovakve odluke, u Aluminiju će u srijedu biti održano posljednje obraćanje direktora javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close