Stižu na sastanak

Velika kompanija iz Dubaija želi Aluminij

Oni su već najavili dolazak u Sarajevo za sredinu narednog tjedna.
Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2019. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladu FBiH kontaktirala je jedna velika multinacionalna kompanija iz Dubaija koja je zainteresirana za preuzimanje ''Aluminija'', doznaje Akta.ba.

Oni su već najavili dolazak u Sarajevo za sredinu narednog tjedna. Sastanak će biti održan s predstavnicima Vlade FBiH u četvrtak, 4. srpnja.

Dugovi u Aluminiju svaki dan su sve veći. Ukupno s jučerašnjim danom iznose skoro 380 milijuna maraka. Od toga, EPHZHB duguje se skoro 280 milijuna. Predviđa se da bi ukupni akumulirani gubitak mogao narasti i do 500 milijuna KM.

Kako navodi Akta.ba, na jučerašnjem sastanku u Vladi FBiH između Uprave ''Aluminija" i EPHZHB nije postignut dogovor da struju kupuju na višemjesečni period. Ranije je ugovor između ove dvije tvrtke bio koncipiran na šest mjeseci, ali prestaje važiti 3. srpnja.

Doznaje se da je jedan od načina da ''Aluminij'' ne obustavi proizvodnju da struju kupuje dnevno, ali uz jasne bankovne garancije da će plaćati dogovorenu isporuku. Ovo je sada samo preživljavanje na kraće razdoblje i bez strateškog partnera firmi prijeti totalni kolaps. 

Za sada nije došlo ni do promjene stavova švicarskog ''Glencorea", koji je najavio preuzimanje mostarske firme. Oni i dalje traže da im Vlada FBiH zauzvrat osigura kupovinu struje po nižoj cijeni. I prekjučer su u sjedištu Vlade FBiH čelnici ''Glencorea'' potvrdili isti stav. Žele struju po 25 do 44 eura po megavat-satu, što je za Vladu neprihvatljivo.

''Glencore'' ustvari na ovaj način testira Vladu i pravi startnu poziciju za nastavak pregovora, ako do njih i dođe, s obzirom na iznesene zahtjeve.

Kopirati
Drag cursor here to close