Dobili zabranu zapošljavanja

Slovenske firme kršile prava radnika iz BiH

Pojedine slovenske firme kršile su prava radnika iz BiH, a intervenirala je Agencija za rad i zapošljavanje BiH koja im je zabranila zapošljavanje radnika iz BiH u sljedeće dvije godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 12. 2018. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) u utorak je priopćila da su, zahvaljujući dobivenim informacijama da su pojedine slovenske firme kršile prava radnika iz Bosne i Hercegovine, već intervenirali u jednom slučaju i onemogućili firmi Univerzalna logistika d.o.o. da putem sporazuma zapošljava radnike iz BiH u sljedeće dvije godine.

''Zahvaljujući suradnji sa sindikatima iz Slovenije mi dobivamo sve relevantne informacije o uvjetima rada naših građana u Sloveniji te redovno razmjenjujemo informacije sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije. Također, zahvaljujući toj suradnji dobili smo i informacije u kojim se djelatnostima najčešće ugrožavaju prava radnika'', istaknuto je iz ARZ.

Naglašavaju da sve rade u suradnji sa slovenskim institucijama, prvenstveno Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije.

Dodaju da Agencija, u suradnji s navedenim institucijama, trenutno kreira informaciju koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz Bosne i Hercegovine i načine kršenja prava radnika te će navedena informacija biti dostavljena Povjerenstvu za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, a firmama će biti onemogućeno zapošljavati nove radnike iz BiH.

Informacija će najkasnije do kraja tjedna biti upućena nadležnom Povjerenstvu te će se nakon toga i Inspektorat za rad Republike Slovenije uključiti u kontrolu uvjeta rada bh. građana.

Također, ističu da svi radnici koji dođu u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH dobiju informaciju o pravima i uvjetima rada u Sloveniji. Također, svi savjeti na koje radnici u Sloveniji trebaju obratiti pozornost nalaze se na web stranici Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close