Kršenje prava radnika

Institucije Slovenije uključene u zaštitu prava bh. radnika u toj zemlji

Izaslanstvo Agencije posjetilo je poslodavce u Sloveniji kako bi se uvjerili u uvjete rada bh. radnika.
Gospodarstvo / Posao | 23. 11. 2018. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, ovaj tjedan boravi u Republici Sloveniji radi praćenja realizacije Sporazuma o zapošljavanju  državljana Bosne i Hercegovine u toj zemlji, a povodom saznanja o sporadičnim slučajevima kršenja prava bh. radnika od poslodavaca u Sloveniji. 

Izaslanstvo Agencije posjetilo je poslodavce u Sloveniji kako bi se uvjerili u uvjete rada bh. radnika, te održala sastanke s predstavnicima Nezavisnog sindikata Republike Slovenije, Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije i Inspekcije za rad Republike Slovenije.

Bandić je rekao da su tijekom same posjete Sloveniji od manjeg broja radnika dobili primjedbe da pojedini poslodavci ugrožavaju prava radnika.

''Nakon što su nam te navode potvrdili i predstavnici Nezavisnog sindikata Republike Slovenije, održali smo sastanak sa poslodavcima na kojem smo razmatrali mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju, te zaštite prava radnika što je za nas prioritet. Mi razumijemo da postoji velika potreba za radnicima iz BiH, ali taj interes ne smije da utječe na prava radnika i ona moraju biti na nivou kojeg jamče međunarodni pravni standardi. Raduje me da je, nakon održanog sastanka s poslodavcima, i njihov stav takav, te da se većina poslodavaca zalaže za poštivanje svih elemenata međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju'', dodao je Bandić.

Nakon održanog sastanka sa kolegama iz Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, na kojem su razmijenjena iskustva o tijeku same procedure posredovanja u zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji, dogovoreno je da bude organiziran još jedan sastanak na kojem će biti predstavnici Inspekcije za rad Republike Slovenije.

Bandić je naveo da su predstavnike Inspekcije za rad Slovenije informirali o problemima na koje smo naišli tokom obilaska radnika, te su na sastanku dogovorili da će Agencija za rad i zapošljavanje BiH izraditi jedan akt u kojem će biti precizirano s kojim se točno problemima susreću bh. radnici na radu u Sloveniji, te koje su to firme koje ne poštuju prava radnika.

''Taj akt će biti upućen međudržavnoj Komisiji za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, Zavodu za zapošljavanje Slovenije, te putem Zavoda Inspekciji za rad Slovenije koja će imati obavezu da izađe na teren i zaštiti prava radnika. Drago mi je da su  institucije Republike Slovenije jako ozbiljne u rješavanju uočenih poteškoća, te smatram da će i ovaj mali broj slučajeva gdje se prava radnika nisu poštovala, ubrzo postati prošlost. Želimo da radnici iz BiH znaju da institucije Bosne i Hercegovine stoje iz njih i da nećemo dozvoliti kršenje Sporazuma na štetu radnika'', rekao je Bandić.

Inače, po podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, u toj zemlji je od početka ove godine pa zaključno s krajem listopada izdano 13.198 radnih dozvola radnicima iz BiH, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close