To je samo kap...

Plaćena struja i sirovine: Glencore Aluminiju produžio život

''Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu'', navedeno je.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 07. 2019. u 16:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glencore je Aluminiju platio i struju i sirovine za četiri dana života, potvrdila je Uprava Aluminija d.d. Mostar.

''Javio nam se Glencore i osigurao financijska sredstva za kupnju i struje i sirovina za rad Aluminija za sljedećih četiri dana. Taj potez našega dugogodišnjeg partnera i potencijalnog investitora na tragu je posljednjega pokušaja iznalaženja rješenja za naše preživljavanje. Naime, premda je prvotno planiran za petak, termini za sastanak čelnih ljudi Glencorea i vrha Vlade FBiH usklađeni su za ponedjeljak, a tada će se posljednji put pokušati postići dogovor u svezi s cijenom električne energije za nastavak poslovanja Aluminija'', navela je uprava koja ističe kako ni pojedini visoki dužnosnici nisu ozbiljno shvatili dramatične trenutke Aluminija.

''Nažalost, sudeći prema previše udaljenim stajalištima, nismo optimistični i ne nadamo se dobrim vijestima! Zahvalni smo Glencoreu što nas kraj ne će stići u prvoj minuti subote, ali kako i ne bismo mogli dalje bez njihovih sredstava, tako ne ćemo moći dalje ni nakon utorka ako u ponedjeljak doživimo još jedan fijasko. Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja! Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu'', navedeno je.

Video: Džindić : Do kraja godine partner za Aluminij ili kraj poslovanja

Naime, švicarski Glencore sada je u ''utrci'' s arapskim investitorima za preuzimanje mostarske tvornice.

Danas su predstavnici multinacionalne firme WAQT Trade LLC, sa sjedištem u Dubaiju, održali pregovore s Vladom Federacije BiH oko preuzimanja Aluminija.

''Imali smo radni sastanak s potencijalnim investitorom Emirates Aluminium. Dva predstavnika su došla i govorili o tome gdje vide Aluminij. Glencore je rekao svoje, mi smo rekli svoje, očekujemo nastavak sutra. Što se tiče Emirates Aluminiuma koji u sebi ima dvije velike korporacije, jako veliko iskustvo, globalno tržište, predloženi koncept jeste da se uradi financijska i tehnička analiza'', kazao je Džindić.

I švicarski Glencore poslao je pismo Upravi Aluminija i prijedlog koji je prihvatljiv i Vladi Federacije BiH. Glencore je spreman preuzeti plaćanje električne energije do kraja godine i obveze dok ne preuzmu firmu.

Ministar je rekao kako vlada ne daje prednost niti jednom ponuđaču.

Kopirati
Drag cursor here to close