Za dijalog

Odgovor iz Hrvatske pošte: Ne vidimo razlog za štrajk upozorenja

''Ne vidimo razlog za štrajk upozorenja, ali za otvaranje dijaloga vezano za poboljšanje Kolektivnog ugovora koji istječe u svibnju 2020., stojimo na raspolaganju.''
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 01. 2020. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U svezi jednosatnog štrajka upozorenja koji je najavio Nezavisni sindikat djelatnika hrvatske pošte (NSDHP) za četvrtak 30. siječnja u 9 sati, koji zastupa dio radnika Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, želimo informirati javnost kako je Uprava Društva, sukladno važećim odredbama Kolektivnog ugovora za područje poštanske djelatnosti prema svim radnicima izvršila sve propisane obveze u cijelosti i pored teških ekonomskih okolnosti u kojima obavlja svoju djelatnost'', stoji u priopćenju Hrvatske pošte d.o.o. Mostar.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Unatoč svemu navedenom plaće se redovno isplaćuju bez kašnjenja, isplaćuje se topli obrok, troškovi prijevoza na posao, regres, naknada za minuli rad na ukupan radni staž, naknade za vjerske blagdane, naknada za rad noću. Također se isplaćuje naknada za otežane uvjete rada za poštare, naknade za slučaj smrti, za rođenje djeteta, naknada u slučaju nastanka teških bolesti i invaliditeta, otpremnine prigodom odlaska u mirovinu, poštuje se u cijelosti pravo na korištenje godišnjeg odmora, kao i ostala Zakonom i Kolektivnim ugovorom predviđena prava.

Pored navedenog napominjemo da je Uprava Društva za sve radnike sklopila policu Kolektivnog osiguranja od nezgode, iako to nije obvezujuće po Kolektivnom ugovoru, čime iskazujemo i dodatnu brigu za sve radnike.

Slijedom svega navedenog ne vidimo razlog za štrajk upozorenja, ali za otvaranje dijaloga vezano za poboljšanje Kolektivnog ugovora koji istječe u svibnju 2020., stojimo na raspolaganju.

Otvaranje pregovora s predstavnicima Sindikata predviđeno je koncem veljače 2020 god., po okončanju izrade i revizije financijskih izvještaja za prethodnu godinu, o čemu su predstavnici sindikata i obaviješteni.

Napominjemo da je člankom 89. Kolektivnog ugovora, NSDHP u obvezi da se suzdržava od štrajka, ako se odredbe Kolektivnog ugovora uredno ispunjavaju prema svim radnicima, kao i na obvezu Sindikata da sukladno članku 5. Zakona o štrajku poštuje svoju obvezu iz Sporazuma od 31.10.2019.g. o utvrđivanju poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka i štrajka upozorenja.

Vjerujemo da je i rukovodstvo NSDHP svjesno ekonomske realnosti koju svi skupa živimo u BiH, te da će sukladno tome i poduzimati aktivnosti, preuzimajući odgovornost i za direktne i indirektne posljedice za Društvo.

Uprava Društva kontinuirano radi na razvoju novih usluga, unaprjeđenju kvalitete pružanja postojećih usluga, te stvaranju preduvjeta za održivo poslovanje u interesu svih radnika Društva, poslovnih partnera koji koriste naše usluge i na dobrobit šire zajednice'', istaknuto je.

Kopirati
Drag cursor here to close