Ljepote na dohvat ruke

Gdje otići na jednodnevni izlet u Hercegovini?

Prirodne ljepote i atrakcije Hercegovine zaista je šteta propustiti.Turistička ponuda iz godine u godinu postaje sve bogatija, pa svatko može naći ponešto za sebe.
Gospodarstvo / Turizam | 22. 05. 2021. u 10:49 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zeleni krajolik, netaknuta priroda, kristalno čista voda, kulturno-povijesna blaga ne bi trebale privlačiti samo turiste u Hercegovinu, nego i lokalno stanovništvo.

Za idealan izlet u Hercegovini potrebno je otprilike sat, sat i pol vožnje, malo volje i naravno nešto malo novca. Turistička ponuda iz godine u godinu postaje sve bogatija, pa svatko može naći ponešto za sebe.

Rama je idealan izbor za ljubitelje bujnog zelenila i čiste vode. Plavi biser Rame, Ramsko jezero, savršeno je za plovidbu, veslanje, vožnju kajacima, ribolov.

Biciklističke rute na ramskom području nisu rijetkost, a obronci Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana privlače planinare.

Ramski kraj je poznat po bogatom povijesnom i kulturnom nasljeđu. U Rami se još može naučiti kako se pravi narodna nošnja ili kako se vršilo tradicionalno tetoviranje u narodu poznato kao sicanje ili bocanje.

Najpoznatija tradicionalna jela u kojima možete uživati u Rami su: pura, keške, riblji specijaliteti, kao i pite, kruh i krumpir s mesom ispod sača.

Ništa bez janjetine

Za ljubitelje jezera, svakako se preporučuje i posjet Jablanici. Jablaničko jezero pruža mogućnost za bavljenje sportovima na mirnim vodama.

Splavovi su sve popularniji i iz godine u godinu privlače više turista. Najpoznatija turistička atrakcija svakako je muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi".

U Jablanici je moguće posjetiti i ergelu konja, kao i uživati u planinarenju i raftingu. Ponudu bi trebao obogatiti i zip-line.

Najpopularnije jelo koje u Jablanici možete pojesti svakako je nadaleko poznata janjetina.

Ljepote mirnih voda svakako će posjetitelji najbolje doživjeti prilikom posjete Boračkom jezeru koji se nalazi na području općine Konjic.

Konjic je idealan izbor za one koji vole aktivnosti u prirodi poput: planinarenja, logorovanja, raftinga, vožnje kajakom ili kanuom, planinski biciklizam, pa čak i paragliding.

Najpoznatija atrakcija je svakako Titov bunker, a najviše fotografija je zasigurno uslikano na obnovljenoj Kamenoj ćupriji.

Savršen vodopad

Svim ljubiteljima aktivnog turizma preporučuje se da posjete Ljubuški. Ljubuški posjeduje iznimne ambijentalne vrijednosti pogodne za rekreativno trčanje, kao i za biciklizam.

Najjači aduti ovog kraja su svakako paragliding, kao i kanu safari. Ljepote vodopada Koćuša i Kravica, svakako su nezobilazne za posjetu. Ovaj grad nudi aplikaciju Ljubuški Tour Guide, koja može postati vaš vodič kroz ljepote Ljubuškog.

Cvijet Hercegovine, Čapljina, posebno se ponosi bogatstvom rijeka, kao i Hutovim blatom, koji nudi odmor, ribolov i čuveni foto - safari.

Osim toga, na lokalitetu povijesnog Mogorjela se nalazi konjički klub koji nudi posjetiteljima jahanje u prirodi, vožnju kočijom, odnosno fijakerom i šetnju konjima uz rijeku Neretvu.

Sir torotan i cicvara s medom

Grad koji se može pohvaliti bogatim sadržajima svakako je Trebinje. Sir torotan, lojanica, prijesnac, cicvara s medom, čorba s koprivom, pastrma (potočarka) samo su neki od specijaliteta kojima se možete počastiti kada dođete u Trebinje.

U blizini Trebinja nalazi se nekoliko izletišta, a nezaboravan doživljaj ovog kraja možete doživjeti letenjem u tandem paraglajderu.

Trebinje se preporučuje ljubiteljima cikloturizma, a u ljetnim mjesecima svima koji se žele zabaviti na bazenima i u Gradu Sunca. Lađe na Trebišnjici, turistički vlakić, kao i branje ljekovitog bilja i degustacija čaja samo su dio ponude ovog hercegovačkog kraja.

Mostar više nije dosadan

Kada se spominje turizam svakako ne treba izostaviti Neum, koji je posljednjih godina zaista popularan. Jadransko more glavni mu je adut i ljeti i zimi. 

Mostar je grad čija je turistička ponuda posljednjih godina zaista oživjela. Turistima se ne nude samo šetnje Starim gradom, nego je sve popularniji eko-turizam, kao i aktivni turizam.

Vožnja lađom, sportsko penjanje, brdski biciklizam, zip line, jahanje, samo su neke od aktivnosti koje je moguće doživjeti u Mostaru.

Najviše znatiželjnika u posljednje vrijeme privukao je mostarski skywalk, šetnica sa staklenim podom. Visoka je oko 15 metara nad obroncima Fortice, a prostor za šetnju dug je skoro 35 metara.

Uz postojeći zip-line, viseći most, ljuljačku i druge sadržaje, skywalk nudi pravu avanturističku poslasticu udaljenu svega nekoliko minuta voženje od samog grada.

Uz sve to, Tribistovo, Blidinje, Buško jezero, peć Mlini, Humac, vrelo Borka, Rujište, Buna, Počitelj, Rotimlja, Doarson su svakako mjesta koja ne treba izostaviti kada je razgledavanje Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close