Ovo ne smijete propustiti

Gdje otići na jednodnevni izlet u Hercegovini? Vol. 2

Foto safari na konjima, Ćirina biciklistička staza, off road vožnje samo su neke od atrakcije koje ne smijete propustiti. Domaćoj travarici, kvalitetnom siru i janjetini u Hercegovini ne smijete reći ne.
Gospodarstvo / Turizam | 23. 05. 2021. u 09:00 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku teksta preporučujemo koje turističke bisere u Hercegovini vrijedi posjetiti.

Buško jezero je jedno od najvećih jezera u Europi i omiljena je destinacija zaljubljenika u sport i ribolov. Jezero je pogodno za gotovo sve sportove koji trebaju vjetar, a u ljetnim mjesecima je idealno za kupanje.

Plaže na jezeru koje se nalazi na 716 metara nadmorske visine su zaista predivne. Planine koje okružuju jezero omogućuju izletnicima penjanje i odmor u planinarskim domovima.

Sve se može, pa i golf igrati

Neizrecive ljepote svakako je i jezero Tribistovo u općini Posušje. Tribistovo objedinjuje prirodnu ljepotu i kultno nasljeđe u jedno. Kada se spominje Posušje svakako je neizostavno spomenuti Park prirode Blidinje.

Park prirode Blidinje prvenstvo svatko doživljava kao zimsko odredište, mjesto gdje mogu rekreativno skijati, snowboardati, sanjkati se, voziti skutere, međutim na Blidinju je moguće uživati tijekom cijele godine.

Za sve one željne adrenalina u ovom parku postoji nekoliko staza za ljubitelje Off Road Rally vožnje.

Prilikom posjete Posušju ne smijete propustiti baciti pogled na kanjon Brine ili jedinstvene skulpture od kamena. Zanimljivo da je u ovom kraju moguće igrati i golf, na pravim golf terenima.

Ako želite posjetiti predivne izvore rijeka, onda svakako posjetite Borak u Širokom Brijegu, ali i peć Mlini u Grudama. Peć Mlini su prekrasno izletničko odredište smješteno uz izvor rijeke ponornice Tihaljine.

Travarica se ne odbija

Ako želite svoje nepce nagraditi baš zdravom hranom preporučujemo vam da posjetite Kupres. Kuprešaci se ponose svojim sirevima, kajmakom i janjetinom.

Travarica se u Kupresu ne odbija, kao ni med koji je posebne kvalitete. Kupres zimi vrvi turistima, ali i ljeti se možete dobro provesti na Kupresu.

Pri boravku na Kupresu u ljetnom periodu možete jahati, voziti bicikl, brati ljekovito bilje, uživati na danima kosidbe, kao i u moto-crossu i paraglidingu.

Livno nudi pregršt znamenitosti kao što su livanjske kule, Franjevački muzej i Galerija Gorica, netaknute rijeke. Livnjaci su posebno ponosni na svoj sir, a prave i pivo.

Prva asocijacija svakako na Livno su divlji konji koji se nalaze na prostranstvima netaknutog Livanjskog polja. Foto safari u Livnu je zaista prava atrakcija koju morate probati.

Želite li vidjeti netaknuto prirodno bogatstvo svakako vam preporučujemo da posjetite Špilju Vjetrenicu u općini Ravno. Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u BiH, zaštićeni je spomenik prirode, te je 12 km udaljena od jadranske obale.

Foto: herzegovinabike / Vjetrenica

Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu.

Udahnite čist zrak

Rujište je omiljena destinacija Mostaraca zimi, ali nije ga loše posjetiti ni u ljetnim mjesecima kada se može uživati na svježem zraku. Posebnost ovog mjesta su endemske vrste bora, poznata “munika” i izuzetno čist okoliš.

Nedaleko od Mostara se nalazi i Buna, mali zeleni biser na koji su Hercegovci jako ponosni. Izletište Bunica iz godine u godinu privlači sve više pažnje znatiželjnika.

Ćirina biciklistička staza svakako je jedna od poznatijih atrakcija Hercegovine. Najveći turistički magazin „Lonely Planet“ uvrstio je Ćirinu biciklističku stazu među Top 10 destinacija na svijetu, a prugama pretvorenim u biciklističke staze godišnje prelazi tisuće i tisuće cikloturista.

Povratak u povijest

Ako želite bolje upoznati kulturno-povijesnu baštinu Hercegovine, preporučujemo vam posjetu Počitelju, Blagaju ili Ljubuškom.

U Ljubuškom se nalazi Tvrđava hercega Stjepana, Muzej Humac, rimski logor Gračine, te mnogobrojni stećci.

Kraj koji se može pohvaliti stećcima svakako je Stolac. Nekropola stećaka Radimlja u blizi Stoca najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Hercegovini. Prilikom posjete Stocu svakako je preporučljivo posjetiti čuveni Daorson.

Foto: Bljesak.info / Stećci na Radimlji kod Stoca

Ovaj grad datira iz Ilirskog vremena premda je na ovom lokalitetu kontinuirano postojalo naselje već od 16. - 17. stoljeća prije Krista.

Daorson je grad plemena Daorsa koji je za vrijeme Rimljana imao jednu vrstu autonomije.

Stolačka tarča zaslužna je što su se vitezovi vratili u Stolac, a Vikinška kuća kod Tomislavgrada će vam dočarati kako izgleda hercegovački viking.

Foto: Bljesak.info / Bitka za Hercegov grad u Stocu
Kopirati
Drag cursor here to close