Sve se može

I to je BiH: Ministrici sredio posao dok je bila ministrica

Ivana Kulić dospjela je u žižu javnosti 2015. godine kada je kao pripravnik -volonter suda u Živinicama postavljena za ministra...
Vijesti / Flash | 14. 08. 2019. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Općinskog suda u Živinicama Ibrahim Bubić zaposlio je Ivanu Kulić na mjesto državne službenice u ovom sudu u vrijeme dok je ona još bila ministrica pravde i uprave Tuzlanskog kantona. Zbog ove odluke Transparency International u BIH (TI BIH) je podnio protiv Bubića krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona, jer postoji sumnja da je ovim potezom počinio više krivičnih dijela.

''Za državnu službenicu postavljena osoba koja se našla u direktnom sukobu interesa, jer sudjeluje, između ostalog, u donošenju proračuna institucije u kojoj je zaposlena. Apsurdno je da Bubić, u obrazloženju odluke o njenom izboru kao četvrte s rang listi javnog natječaja, navodi da ona osim pripravničkog staža ima i ministarsko iskustvo'', navodi Transparency.

''Kod izbora kandidata cijenjena je i činjenica da izabrani kandidat osim obavljenog pripravničkog staža u sudu, obavlja i poslove Ministra pravde i uprave Tuzlanskog kantona'', navodi se u rješenju koje potpisuje Ibrahim Bubić.

Ivana Kulić dospjela je u žižu javnosti 2015. godine kada je kao pripravnik -volonter suda u Živinicama postavljena za ministra, a u veljači ove godine s pozicije ministra u tehničkom mandatu ponovo je zaposlena u sud na upražnjeno radno mjesto stručne suradnice za administrativno-organizacijske i opće poslove.

Prema mišljenju TI BIH postoje osnove sumnje da je predsjednik suda njezinim izborom počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i/ili povrede ravnopravnosti građana u zapošljavanju, jer je drugim sudionicima konkursne procedure nanio štetu dajući prednost licu koje je u sukobu interesa. Zakon o državnoj službi Tuzlanskog kantona jasno sadrži odredbe po kojima državni službenici ne smiju istovremeno obavljati poslove koji dovode do sukoba interesa s njihovim službenim dužnostima, a to je u ovom slučaju upravo pozicija ministra pravde.

Zbog svega je TI BIH uputio i prijave kantonalnoj i federalnoj inspekciji koje odgovornost prebacuju jedna na drugu. Kantonalna se proglasila nenadležnom, jer je natječajnu proceduru provodila Agencija za državnu službu FBiH, dok je Upravni inspektorat FBIH predmet vratio ministarstvu na čijem je čelu tada bila Ivana Kulić i kantonalnoj inspekciji koja se prethodno proglasila nenadležnom. Prijava je upućena i Uredu disciplinskog tužitelja koji je obavijestio TI BIH da protiv Bubića već vodi jedan postupak i da je u isti predmet uključio i ovu prijavu.

Kopirati
Drag cursor here to close