Posljedice

Zajednički nastup bh. medija prema vlastima zbog utjecaja pandemije na profesiju

''Mogli bi mediji stupiti u kolektivni štrajk sljedećih mjeseci, što je vrlo izvjesno”, ocijenio je Novalić.
Gospodarstvo / Posao | 25. 08. 2020. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak u BiH u suradnji sa portalom Start BiH u utorak je organiziralo webinar - okrugli stol na temu “Novinari/novinarke u vrijeme koronavirusa/Na prvoj liniji/Ideje za oporavak”.

Okrugli sto je završni događaj projekta “Profesija novinar/novinarka”, kojeg portal Start BiH,  u partnerstvu sa Vijećem za štampu u BiH, realizira kroz program osnaživanja neovisnih medija IMEP, priopćeno je iz Vijeća za tisak.

Okruglom stolu sudjelovali su: Vildana Selimbegović, direktorica i glavna i odgovorna urednica "Oslobođenja", Dario Novalić, direktor i glavni i odgovorni urednik magazina "Start BiH", Sandra Gojković - Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina", Suada Peštek, direktorica portala radiosarajevo.ba, Almasa Bajrić, direktorica agencije Prag, Almir Panjeta, novinar, Fedžad Forto, zamjenik glavnog urednika agencije FENA i generalni sekretar "Društva novinara", Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala capital.ba i predsjednik Kluba novinara Banja Luka i Kenan Kešmer, urednik na portalu Raport.ba. Moderatorica je bila Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH.

Cilj okruglog stola, navode, bio je pokušati pronaći odgovor na pitanje kako da se mediji izbore za opstanak, imajući u vidu sve teškoće izazvane pandemijom koronavirusa, uključujući pad prihoda od oglašavanja, pad tiraža tiskanih medija, pogoršanje radno-pravnog statusa zaposlenih i nedostatka sluha vlasti za rješavanje sve većih problema sa kojima se mediji suočavaju.

“Mediji sada osjećaju najveće posljedice pandemije. Pad tiraža, smanjenje prihoda od oglašavanja. Jedina šansa je u projektima, jer su u RS neki mediji dobili pomoć, a za druge nema novca”, rekla je Gojković – Arbutina.

“Mi smo odmah morali posegnuti za mjerama radi osiguranja nastavka rada. Pokušavamo se sada stabilizirati, radimo na projektima. A država čini sve da nam oteža. Inspekcije stalno dolaze”, kazala je Selimbegović. 

“Vlast ne obraća pažnju na probleme medija, ali će im mediji trebati uskoro kad krene predizborna kampanja. Mogli bi mediji stupiti u kolektivni štrajk sljedećih mjeseci, što je vrlo izvjesno”, ocijenio je Novalić.

“Ne samo da će doći do otpuštanja, već nastupa kolateralna šteta. Izvještavanje je lošijeg kvaliteta, mediji se ne bave drugim temama osim pandemijom, manja je motiviranost novinara, etablirani novinari napuštaju profesiju”, rezimirao je Vukelić.

Dogovoreno je da mediji zajednički nastupe prema vlastima u BiH sa ciljem što hitnijeg rješavanja njihovog statusa, priopćeno je iz Vijeća za tisak BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close