Intera TP

Za BiH se otvara mogućnost pristupu značajnim sredstvima iz EU fondova

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić kazao je kako je županija sudionik europskih integracija i da u tim procesima igra važnu ulogu.
Gospodarstvo / Posao | 14. 09. 2018. u 12:28 Fena
Kopirati

Konferencija "Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za zapadni Balkan" upriličena je u petak u Tehnološkom parku Intera u Mostaru, u organizaciji agencije Apriori BH i Ureda Vlade Županije zapadnohercegovačke za europske integracije. 

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić kazao je kako je županija sudionik europskih integracija i da u tim procesima igra važnu ulogu. 

Dodao je kako Vlada ZHŽ želi pitanje europskih fondova približiti poduzetnicima i svim građanima te ih upoznati s obvezama koje pred njima stoje u smislu reforme, edukacije i priprema za nadolazeće razdoblje. 

''Već sada imamo odobrenih projekata za 2019. godinu u iznosu od oko dva milijuna eura i takav trend očekujemo i dalje zato što se posredstvom našeg Ureda za europske integracije intenzivno pripremamo za to'',  kazao je Ćosić. 

Dodao je kako je u protekle tri godine, kroz projekte prekogranične suradnje, na prostor ZHŽ-a povučeno oko 5 milijuna eura. 

''Moramo se upoznati s našim obvezama kako bismo ojačali svoje kapacitete, kako bismo educirali ljude, pripremili programe i onda spremni ušli kroz ta vrata koja će nam se, ja se nadam, otvoriti i šire nego do sada'', kazao je Ćosić. 

Govoreći o do sada ugovorenim projektima iz fondova EU-a, ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade ZHŽ-a Ivan Jurilj kazao je u izjavi za novinare kako je riječ o projektima iz oblasti turizma, razvoja tehnološkog centra, podrške poljoprivrednim proizvođačima i drugo. 

''Već na terenu postoje projekti koji se financiraju iz EU i mi želimo da ih u budućnosti bude još više. Ova konferencija nam je upravo važna da aktualiziramo to pitanje, tu temu i da je učinimo sveprisutnom iz razloga budućih fondova koji nam dolaze, da se počnemo pripremati danas za ono što nam dolazi za tri ili četiri godine'',  zaključio je Jurilj. 

Kada su u pitanju instrumenti predpristupne pomoći koji stoje na raspolaganju BiH, šefica Sektora za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije Zara Halilović kazala je kako BiH iz prve pozicije vrlo ograničenih sredstava za period 2014.-2017. sada ulazi u period potpunog korištenja IPA II fondova, što znači da BiH može tražiti pomoć za jako bitne sektore koji su prije bili zatvoreni, a to su okoliš, poljoprivreda, ruralni razvoj, transport i energija. 

Inače, EU je najveći donator na zapadnom Balkanu. Za financijski period 2021. – 2027. predpristupni IPA program bit će uvećan za gotovo četvrtinu i na raspolaganju bi trebalo biti oko 15 milijardi eura. 

Za tekući period koji se završava 2020. godine IPA program imao je na raspolaganju 11,7 milijardi eura za sve zemlje korisnice.


Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati