Statistika

U RS ovog mjeseca ne radi 68.603 osobe

Po procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obveze Zavoda za zapošljavanje u tom bh. entitetu po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iz
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2020. u 14:44 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Iz Vlade Republike Srpske (RS) najavili su podršku u visini najniže plaće za travnja 2020. godine za sve gospodarske subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, usljed pojave koronavirusa u tom bh. entitetu.

Tu pomoć dobit će i gospodarsku subjekti koji su iz objektivnih razloga obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike.

Po spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u travnju ove godine je 68.603 osobe dok ukupne obveze za minimalnu bruto plaću iznose 53.085.687 KM.

Entitetska vlada priprema i smanjenje neporeskih davanja te podršku oporavku gospodarstva kroz Fond solidarnosti.

Po procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obveze Zavoda za zapošljavanje u tom bh. entitetu po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iznositi oko 25 milijuna KM.

Iz entitetske vlade su podsjetili na dosad preduzete mjere za podršku gospodarstvu s ciljem ublažavanja posljedica utjecaja virusa korona na gospodarstvo RS, među kojima su odluke o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini te o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obveza za gospodarske subjekte (pravna i fizička lica) koji usljed mjera na sprječavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close