U Njemačku dođu raditi za 1500 eura, a na kraju mjeseca ostane im 50

Najam stana i troškove života doseljenici u Njemačkoj teško mogu pokriti od samo jedne plaće, pa odlaze cijele obitelji.
Gospodarstvo / Posao | 07. 05. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima koji su se mogli čuti proteklih mjeseci, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 7 godina napustilo je više od 250 tisuća Hrvata.

U odnosu na doba prvih gastarbajtera, razlika je u tome što sada odlazi velik broj visokoobrazovanih mladih ljudi. Najam stana i troškove života doseljenici u Njemačkoj teško mogu pokriti od samo jedne plaće, pa odlaze cijele obitelji.

"Ako ne privučemo njemačke tvornice u Hrvatsku, naši će radnici otići raditi u Njemačku!", napisao je svojedobno ekonomist Đuro Njavro. Tako se nekako i dogodilo. Mjereno bruto domaćim proizvodom po stanovniku, uspoređena s članicama Europske unije, Hrvatska je 2000. bila na 21. mjestu, a prošle je godine pala na 26.

 



Ekonomski razlozi iseljavanja nose prevagu u zemlji koju svi hvale. Tako Hrvata prema službenoj statistici u Njemačkoj živi više nego što ih ima u dva Splita ili gotovo deset Bjelovara, javlja HRT.

No, nije sve tako ružičasto ni u Njemačkoj, upozorava fra Edvard Sokol član Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Fra Edvard upozorava kako ljudi s naših prostora dolaze jer su im plaće u Njemačkoj 1.500 eura. No, ne računaju da tu nije uračunat porez, ni cijena stana, da tu nisu uključeni troškovi života, pa na kraju mjeseca ostanu na 50 eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close