U Njemačku dođu raditi za 1500 eura, a na kraju mjeseca ostane im 50

Najam stana i troškove života doseljenici u Njemačkoj teško mogu pokriti od samo jedne plaće, pa odlaze cijele obitelji.
Gospodarstvo / Posao | 07. 05. 2018. u 08:19 Bljesak.info
Kopirati

Prema podacima koji su se mogli čuti proteklih mjeseci, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 7 godina napustilo je više od 250 tisuća Hrvata.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U odnosu na doba prvih gastarbajtera, razlika je u tome što sada odlazi velik broj visokoobrazovanih mladih ljudi. Najam stana i troškove života doseljenici u Njemačkoj teško mogu pokriti od samo jedne plaće, pa odlaze cijele obitelji.

"Ako ne privučemo njemačke tvornice u Hrvatsku, naši će radnici otići raditi u Njemačku!", napisao je svojedobno ekonomist Đuro Njavro. Tako se nekako i dogodilo. Mjereno bruto domaćim proizvodom po stanovniku, uspoređena s članicama Europske unije, Hrvatska je 2000. bila na 21. mjestu, a prošle je godine pala na 26.

 Ekonomski razlozi iseljavanja nose prevagu u zemlji koju svi hvale. Tako Hrvata prema službenoj statistici u Njemačkoj živi više nego što ih ima u dva Splita ili gotovo deset Bjelovara, javlja HRT.

No, nije sve tako ružičasto ni u Njemačkoj, upozorava fra Edvard Sokol član Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Fra Edvard upozorava kako ljudi s naših prostora dolaze jer su im plaće u Njemačkoj 1.500 eura. No, ne računaju da tu nije uračunat porez, ni cijena stana, da tu nisu uključeni troškovi života, pa na kraju mjeseca ostanu na 50 eura.

 

Kopirati