Karijera

U BiH povećan broj radnih dozvola za strance

Dok sve češće kvalificirana radna snaga odlazi raditi u inozemstvo, ima i onih koji svoju poslovnu karijeru grade u našoj zemlji.
Gospodarstvo / Posao | 13. 10. 2019. u 09:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pad domaće radne snage već duže razdoblje bilježi se u Bosni i Hercegovini. Dok sve češće kvalificirana radna snaga odlazi raditi u inozemstvo, ima i onih koji svoju poslovnu karijeru grade u našoj zemlji.

Ekatarina Musa je vlasnica domaće proizvodnje čokoladnih pralina od belgijske čokolade. Odrasla u Uzbekistanu, po zanimanju ekonomistica za međunarodne odnose, prije osam godina je došla u Bosnu i Hercegovinu, otkad živi sa mužem i troje djece. Svoj hobi je u našoj zemlji pretvorila u ozbiljan biznis, koji prije svega, kako govori, usrećuje njene mušterije.

Video: Pad domaće radne snage

“Moja priča sa čokoladom je počela prije godinu dana. Inače, uvijek sam voljela raditi neke slatkiše, torte, ali čokolada mi je postala strast. Počela sam praviti za svoju porodicu, za prijatelje. Početkom ove godine otvorila sam online prodavnicu. Moja inspiracija su moja djeca”, kaže Musa.

Samo na području Sarajeva, od početka ove godine 875 stranih državljana je dobilo radne dozvole za rad u našoj zemlji, što je za 15 više nego prošle godine, podaci su Službe za zapošljavanje KS. Radne dozvole najčešće traže građani Turske, Kuvajta ,Saudijske Arabije, Egipta i Srbije. Najviše je zahtjeva za zastupanje direktora i njihovih zamjenika, izvršnih direktora, rukovodioca podružnica i predsjednika udruženja, ali i naučno nastavni kadar. Podatke na razini Federacije BiH trenutno nije moguće dobiti.

Povećan broj izdatih radnih dozvola za strance bilježi i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske. Radnici najčešće dolaze iz Kine, Italije, Rusije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Najviše radnih dozvola je izdato za radnike bez zanimanja i maturante gimnazije. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je pad ponude domaće radne snage.

Podaci Udruženja poslodavaca Federacije pokazuju da najviše nedostaje kvalifikovane radne snage sa srednjim stručnim zanimanjima, pa tako nedostaje radnika u svim proizvodnim sektorima, a najviše u građevini, turizmu, ugostiteljstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close