Ogromni gubici

Sve zračne luke u BiH očekuju veću pomoć vlasti

Zračne luke BiH bilježe ogromne gubitke, očekuju veću finansijsku pomoć vlasti
Gospodarstvo / Posao | 20. 07. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija sa zračnim prometom polako se popravlja u BiH. No, i dalje se bilježe ogromni gubici uzrokovani pandemijom. ''Nek nam je Bog na pomoći'', poručuju pojedini stručnjaci za zračni promet.

Letova s glavnog aerodroma u državi nije bilo u svibnju. U prošlom mjesecu 3% u odnosu na prošlu godinu. Vlada Federacije odobrila je 700.000 KM za subvencioniranje dijela tekućih troškova poslovanja, piše N1 BiH.

"Mogu reći da je to u odnosu na naše ukupno poslovanje i troškove koje imamo jako malo i ne može pokriti ni naše operativne troškove, koji su isključivo vezani za javnu funkciju i mora se razumjeti da mi imamo dva segmenta. Javna funkcija, a drugi segment je ovaj poslovni", kaže Nermin Zijadić, direktor prometa i usluga na Aerodromu Sarajevo.

Javna funkcija podrazumijeva da je sarajevski aerodrom ključna ulazno izlazna točka iz zemlje u vrijeme pandemije za evakuacijske, repatrijacijske, ambulantne, cargo i vip letove. Ranije ovakve česte slike s najpoznatijeg terminala u zemlji danas su nemoguće. I bit će još zadugo, kažu stručnjaci za avio saobraćaj. Taksa HV se prikuplja isključivo od putnika aerodroma u Sarajevu. Distribuira je Federalno ministarstvo prometa. Između ostalih i aerodromu u Mostaru na kojem se ništa ne događa osim što je promijenjen direktor. Ivan Ljubić zamijenio je Marina Raspudića. Bivši direktor Mostarskog aerodroma, danas je u Direkciji za civilno zrakoplovstvo. Revizori su utvrdili da je Aerodrom Mostar sredstva dobivena od Federacije trošio ''po potrebi'', a ne po dogovorenom utrošku sredstava.

"Nijedna marka nije nenamjenski utrošena. Volio bih kada bi sutra ti revizori koji dolaze, a isključivo su ekonomske struke, kada bi bio neko iz avioprometa, bilo bi lakše. Onoga trenutka kada nema novca, pokušate iz postojećih prihoda to rješavati. Mi smo pisali pravobranitelju. Dobili smo odgovor da to nije veliki prekršaj i da idemo s ministarstvom u dogovor i mislim da ćemo to riješiti", rekao je Marin Raspudić, bivši direktor Aerodroma Mostar.


Riješiti sličan problem morat će i čelnici tuzlanskog aerodroma. Direktor poručuje da od ministarstva nije dobio ništa još pismeno. Nova sredstva od Vlade Federacije u iznosu od 930 tisuća KM očekuje u narednom tjednu. Od županijske 330. Bez njih, kaže ne bi mogli biti pokriveni gubici zbog pandemije. Raduje ga što je ovo trenutno uvjerljivo najprometniji aerodrom u zemlji. Iako je ostao bez linija za Beč i Salzburg.

"Do kraja mjeseca su obustavljeni letovi za Austriju. To je odluka i austrijske vlade koja je primorala Wizzair da obustavi letove", ističe Esed Mujačić, direktor Aerodroma Tuzla.

Letiti se iz Tuzle trenutno može na 14 destinacija u Eeropi. Avioni nisu puni, popunjenost je na 50%.

Za to vrijeme u Banjaluci redovni letovi samo za Beograd.

"U odnosu na prethodnu godinu u ovom periodu ostvareno je oko 50 % letova. U najavi je obnavljanje letova Ryanaira za Brisel i Memingem od kolovoza mjeseca", govori Vesna Mirjanić, izvršna direktorica za ekonomske poslove.

Svi aerodromi u našoj zemlji očekuju veću financijsku pomoć vlasti, javlja N1. U Bihaću čekaju da Federalna vlada rebalansom proračuna odobri 2,5 milijuna KM za projekt novog aerodroma.

Kopirati
Drag cursor here to close