''Mi se ne prepiremo''

Sindikati zdravstva u HNŽ-u su ujedinjeni i usmjereni na rješenja

Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u u potpunosti podržava rad i nastojanja ostala dva sindikata zaposlenih u zdravstvu, te smatraju da napori i energija se trebaju usmjeriti prema Vladi HNŽ-a i resornom ministarstvu
Gospodarstvo / Posao | 13. 12. 2017. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni strukovni sindikati u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, su ujedinjeni i svoju su energiju usmjerili prema Vladi HNŽ-a i resornom ministarstvu za realizaciju kolektivnih ugovora.

Oni su ujedinjeni, jer prepiranjima nastaje slabljenje pritiska ipa se tako skreće pozornost s nadležnih struktura.

''U HNŽ-u postoje tri sindikata reprezentativna iz oblasti zdravstva koja su u  međusobnom kontaktu kroz održavanje sastanaka predstavnika sva tri sindikata. Zajedničkim dogovorom, a na inzistiranje Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi smo ostvarili dogovor da ćemo usuglasiti stavove upućene spomenutom ministarstvu, te takvu suradnju i dalje održavamo'', navedeno je u izjavi  Neovisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu na području HNŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenika sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Kako navode, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi su upućena dva kolektivna ugovora, jedan za  doktore medicine i stomatologije te drugi za sve ostale uposlenike u zdravstvu.

''U odgovoru ministarstva smo dobili naputak da je potrebno dostaviti  financijsku projekciju zahtjeva za kolektivni ugovor zaposlenika u zdravstvu,  te ce se potom pristupiti otvaranju pregovora.  Nadamo se da će pregovori biti uspješni i na obostrano zadovoljstvo i da će doći do poboljšanja standarda zdravstvenih djelatnika'', piše u priopćenju Neovisnog strukovnog sindikata.

Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u  u potpunosti podržava rad i nastojanja ostala dva sindikata zaposlenih u zdravstvu, te smatraju da napori i energija se trebaju usmjeriti prema Vladi HNŽ-a i resornom ministarstvu za realizaciju oba koletktivna ugovora, a ne međusobnim prepiranjima kao što je bio slučaj u drugim županijama, jer  tada smatraju, nastaje slabljenje pritiska i skretanje pozornosti sa nadležnih struktura.

Podsjetimo, strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u je nadomak otvaranja pregovora za kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije. Naime, u odgovoru Vlade HNŽ-a na zahtjev za otvaranje pregovora im je ukazano da je potrebno dostaviti okvirnu projekciju sredstava potrebnu za realizaciju kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u te će se potom službeno otvoriti pregovori za kolektivni ugovor.

Iz Sindikata ističu da je ovo jedna vrsta presedana u povijesti županije jer po prvi put kroz samostalni kolektivni ugovor liječnicima je dana prilika da sami odlučuju o uvjetima u kojima će raditi te zbog toga smatraju da je ova Vlada pristupila ovoj problematici vizionarski i reformski  kako bi pokušala svojim doprinosom da zaustavi odljev stručnog kadra. Sindikat ističe da su uvijek bili za dijalog i da će realizacija kolektivnog ugovora za liječnike biti samo prvi korak u nizu koji planiraju da realiziraju, kada je riječ o problematici u zdravstvu općenito.

Kopirati
Drag cursor here to close