Novi štrajk

Sindikati: Ministri ne pokazuju želju za razgovorom

Ponovili su kako neće doći do promjene situacije sve do trenutka potpisivanja ugovora.
Gospodarstvo / Posao | 21. 04. 2021. u 12:00 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sramota je da do današnjeg dana, četiri mjeseca od početka štrajka još uvijek zdravstveni radnici nemaju Kolektivni ugovor, odnosno nemaju zakon o plaćama", kazao je za Bljesak.info predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ-a Dalibor Vuković.

Naime, zdravstveni djelatnici danas su ponovno prosvjedovali ispred zgrade Vlade HNŽ-a.

"U ovom trenutku Vladi je poslan dopis da uz ponudu Vlade o povećanju koeficijenta za zdravstvene djelatnike uvrste i određene vrste poslova koje smo tamo naveli te ako Vlada udovolji zahtjevima zdravstvenih djelatnika onda ćemo staviti to na naše sindikalne organe. Ima volje da naši organi donesu odluku i da se ide ka potpisivanju Kolektivnog ugovora", istaknuo je Vuković.

Kako navodi glavne odgovorne osobe za trenutnu situaciju zdravstvenih djelatnika su Vlada HNŽ-a, resorni ministar zdravstva, premijer Vlade HNŽ-a i ministar financija.

"Naznaka ima i nadamo se skorom okončanju ove agonije i  konačnom potpisivanju Kolektivnog ugovora. Jedina želja za razrješenje ove situacije koju negdje vidimo je kod premijera Hercega, dok ministri ne iskazuju nikakvu želju", naglasio je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Sindikata zaposlenih SKB Mostar.

Navodi kako postoji nada da će se udovoljiti dijelu zahtjeva zdravstvenih djelatnika, ali će oni nastaviti prosvjedovati do trenutka potpisivanja Kolektivnog ugovora.

"Već do sada su zdravstveni djelatnici dva-tri puta mijenjali svoje zahtjeve i prilagođavali se. Međutim, Vlada sve do neki dan nije davala neke ustupke kada je učinila mali korak prema boljem. Tražimo da još razmotre dvije stvari i napokon potpišemo ugovor", zaključio je Ivica Anić.

Ponovili su kako neće doći do promjene situacije sve do trenutka potpisivanja ugovora.

Početkom travnja Nezavisni sindikat SKB Mostar objavio je priopćenje Vlade HNŽ-a prema koji im Vlada nudi 18 milijuna KM.

Podsjetimo, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazi se u generalnom štrajku.

Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close