Kom obojci, kom opanci

Sindikat doktora medicine i stomatologije poziva Vladu HNŽ na odvojene pregovore

Doktori medicine i stomatologije će u ovom razdoblju sačuvati svoje ljudsko i profesionalno dostojanstvo prije svega zbog pacijenata, a i zbog sebe samih i neće dopustiti da budu izmanipulirani od bilo koga i isprovocirani postupcima drugih.
Gospodarstvo / Posao | 01. 02. 2018. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne stišava se bura povodom zahtjeva sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ.

Upravni odbor SSDMiSuHNK/Ž (op.a. Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije) oglasio se danas priopćenjem za javnost koji prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija.

Dana 1. 2.2018. dobili smo dopis od Nezavisnih sindikata zdravstvenih djelatnika koji je upućen Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K i Vladi HNŽ/K.

Dan ranije smo čuli izjavu nadležnog ministra dr. sc. Gorana Opsenice o procesu kolektivnog pregovaranja u našoj županiji.

S obzirom na izrečeno u ovom dopisu i izjavi dužni smo se očitovati:

1. Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK/Ž formiran je 2017. godine s ciljem borbe za svoja radna i strukovna prava, te smatra da ne treba doseći punoljetnost da bi svoje izjave i prava mogao reci ili artikulirati u pravom smjeru.

Sindikalno organiziranje je vrhunac nezadovoljstva liječnika svojim položajem i stanjem u zdravstvu,a ne početak. Sukladno tome smatramo da je izjava ministra apsolutno neozbiljna , uvredljiva i neprimjerena situaciji u kojoj se nalaze liječnici, a i cijeli proces kolektivnog pregovaranja u HNŽ.

2. Ovakav vid komunikacije u kojoj se Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK/Ž nastoji omalovažiti i poniziti je neprihvatljiv, a nama naše profesionalno dostojanstvo i odgoj ne dopušta da postupimo isto.

3. Na zahtjev Vlade HNK/Ž tri zdravstvena sindikata u HNK/Ž su uputila zahtjev za kolektivno pregovaranje. Isto tako treba jasno i glasno podsjetiti odgovorne, a medije i zainteresiranu javnost upoznati da su u 11. mjesecu 2017. upućena DVA prijedloga kolektivnih ugovora i DVA prijedloga pregovaračkih timova ODVOJENO – jedan kolektivni ugovor za liječnike, a jedan za sve druge zaposlenike u zdravstvu.

Zbog toga čudi amnezija sindikalnih kolega iz drugih sindikata koji su potpisnici navedenih prijedloga. Podsjećamo da je g. Osman Tufek u više navrata artikulirao u medijima stavove svih sindikata i jasno iznio da se svi borimo za svoja prava kroz odvojene kolektivne ugovore, a sada to isto negira.

4. Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK/Ž ne osporava drugima i nikome da se bore za svoja prava. Svako ima pravo da se bori za svoj radni status, prava i obveze. Mi sebe ne smatramo pozvanim boriti se za prava ljudi s kojima radimo. Smatramo da će njihovi izabrani predstavnici puno jasnije i vjerodostojnije iznijeti njihove zahtjeve isto kao što ćemo mi iznijeti svoje.

5. Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK/Ž će i dalje nastaviti postupati sukladno donesenim odlukama Skupštine sindikata što znači generalni štrajk od 12. 2. 2018. s obzirom da Vlada HNŽ/K još nije pristala promijeniti svoju odluku/zaključak o zajedničkom pregovaranju, a samim time i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora kao u svim drugim županijama države.

6. Sukladno gore navedenom pozivamo Vladu HNŽ/K, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K i druge nezavisne sindikate da prekinu ovu agoniju i sindikalnu trakavicu te da krenemo u kolektivno pregovaranje odvojeno, svako za svoj kolektivni ugovor i putem svog pregovaračkog tima, kako smo još početkom 11. mjeseca 2017. i tražili. To je jedini način da se izbjegnu nepotrebni sukobi, a da odvojenim pregovorima izborimo svoj bolji položaj i smanjimo nezadovoljstvo liječnika u HNŽ/K.

7. Doktori medicine i stomatologije će u ovom razdoblju sačuvati svoje ljudsko i profesionalno dostojanstvo prije svega zbog pacijenata, a i zbog sebe samih i neće dopustiti da budu izmanipulirani od bilo koga i isprovocirani postupcima drugih.

8. Veselimo se odvojenom kolektivnom pregovaranju na koje dolazimo s našim pregovaračkim timom.

Kopirati
Drag cursor here to close