Zakon o radu

Puklo između poslodavaca i (javnih) sindikata

''Ovakav stav predstavnika sindikata nas i ne čudi, jer se mahom radi o predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru...'', kažu poslodavci.
Gospodarstvo / Posao | 28. 04. 2020. u 15:25

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije BiH objavilo je kako su predstavnici sindikata prekinuli socijalni dijalog o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH.

U priopćenju se navodi kako se radi o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH koji bi bile na snazi dok traje razdoblje prirodne nesreće izazavane pandemijom koronavirusa u FBiH. 

''Iako smo u ponedjeljak s predstavnicima sindikata koji sudjeluju u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine usuglasili gotovo 90 posto teksta izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, nažalost, danas su predstavnici sindikata prekinuli socijalni dijalog o izmjenama i dopunama ovoga Zakona. Tijekom razgovora u ponedjeljak,  iz UPFBiH smo se, između ostalog, složili da ponovo pokrenemo pregovore o općem kolektivnom ugovoru s predstavnicima sindikata,  a postignut je i visok stupanj suglasnosti o drugim pitanjima koja se tiču pojedinih izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH. Međutim, napuštanjem socijalnog dijaloga od strane predstavnika sindikata o izmjenama i dopunama Zakona o radu, napustili su i socijalni dijalog o općem kolektivnom ugovoru'', ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH priopćilo je da će, nakon što su predstavnici sindikata prekinuli socijalni dijalog o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, dostaviti svoje prijedloge Vladi FBiH sa zahtjevom da budu uvršteni u konačni tekst Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH. Prijedlozi UPFBiH prema Vladi FBiH imaju, kako su naveli, cilj u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti broj otpuštenih radnika.

''Ovakav stav predstavnika sindikata nas i ne čudi, jer se mahom radi o predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru. Oni su vjerojatno bili ohrabreni izjavama premijera Fadia Novalića na sjednici ESV za teritoriju FBiH koji je rekao da nitko u javnom sektoru nije i neće ostati bez posla, niti će uposlenicima u javnom sektoru biti smanjene plaće bez pristanka sindikata. Pri tome su u potpunosti zanemarili drugi dio izjave premijera Novalića koji je rekao da teret krize mora biti ravnomjerno raspoređen. Ako Vlada FBiH ne usvoji izmjene i dopune Zakona o radu FBiH to znač da će teret krize izazvane pandemijom koronavirusa u Federaciji BiH bit će prebačen isključivo na prihvatni sektor i zaposlene u privatnom sektoru'', naglašavaju u UPFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close