Za vrijeme krize

Poslodavci traže Ugovor s Vladom o zabrani otpuštanja radnika

UPFBiH hitno zahtijeva potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom FBiH i sindikatom kojim će se zabraniti otpuštanje radnika tijekom krize .
Gospodarstvo / Posao | 30. 03. 2020. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od institucija vlasti na svim razinama ''da odgovorno i savjesno  rade svoj posao,  s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i gospodarstva''.

''U ovom trentuku potrebno je odlučno i pametno liderstvo i spremnost na hitno djelovanje. Svako onaj u institucijama zko nije spreman donositi pametne, mudre odluke i hitno djelovati treba se odmah povući sa funkcije koju obavlja i ustupiti mjesto onome zko hoće, zna, želi i može raditi, a takvih u ovoj zemlji ima sasvim dovoljno'', navode iz udruženja poslodavaca.

Iz UPFBIH poručuju da kontinurano rade  s ciljem pronalaženja rješenja koja će sačuvati živote i zdravlje, radna mjesta i gospodarske tokove u FBiH.

U vezi sa navedenim iz UPFBiH od nadležnih institucija Federacije BiH i županija zahtijevaju hitno provođenje slijedećih mjera:

1. Hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom i sindikatom, kojim će se za vrijeme njegovog trajanja:

 - Zabraniti otpuštanje radnika zbog krize
 - Uvesti institut čekanja;
 - Regulirati godišnje odmore uposlenika
 - Regulirati rad od kuće uposlenika;
 - Smanjiti plaće onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plaće;
 - Smanjiti plaće u javnom sektoru 20 posto;
 - Regulirati obaveza poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznosu;
 - Precizno definirati refundiranje dijela plaće od strane države i sl.

Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis kojim se trebaju regulirati ova pitanja.

2. Hitno usvajanje rebalansa proračuna na razini FBiH, županija, općina i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sustava, preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije;

3. Za sve radnike koji su izgubili posao zbog odluka institucija sustava (zabrana rada, zabrana kretanja, zabrana prevoza i sl) refundaciju plaća osigurava država na razini koja je donijela takve odluke;

4. Pravna i fizička lica, koja to zatraže, osloboditi plaćanja svih poreza i doprinosa. Nakon razdoblja važenja odluke otpisati onaj dio tih potraživanja proporcionalno smanjenju naplate potraživanja, a preostali dio naplatiti u 60 mjesečnih rata ,bez kamate;

5. Inzistirati kod agencije za bankarstvo i banaka, da napuste autističan pristup i omoguće moratorij svima koji to zatraže, u protivnom Federacija i županije trebaju otkupiti te kredite i regulirati način njihove otplate, po prestanku krize;

6. Privremeno odgoditi rokove plaćanja izravnih poreza, akontacija poreza i parafiskalnih nameta, ukinuti i smanjiti troškove najma poslovnih prostora u vlasništvu države;

7. Prekinuti izvršne postupke i postupke prinudne naplate za fizička i pravna lica;

8. Prestati sa naplaćivanjem komunalnih usluga za fizička i pravna lica, a po prestanku krize pristupiti rješavanju pitanja nenaplaćenih potraživanja.

Iz UPFBiH pozivaju da se u ovim vremenima krize zaborave pojedinačne i partikularne interese, da se pokaže solidarnost i umanje štete krize na pojedince, društvo i ekonomiju.

Kopirati
Drag cursor here to close