Loše se piše

MMF predviđa pad globalnog gospodarstva u 2020. godini

Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu rasta najvećih gospodarstava svijeta, objavila je danas odvojeno Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.
Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2020. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa izazvat će pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavili su u petak čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), najavljujući dodatnu pomoć za zemlje-članice.

"Nalazimo se u situaciji bez presedana u kojoj globalna pandemija prerasta u gospodarsku i financijsku krizu", ističu u priopćenju izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva i predsjedatelj Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora Lesetja Kganyago.

"Gospodarska aktivnost naprasno je zamrla i globalni bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine smanjiti", dodaju, prenosi Hina.

"Zemlje-članice već su poduzele izvanredne mjere kako bi spasile živote i sačuvale gospodarske aktivnosti. No, potrebni su i dodatni potezi", naglašava dvoje čelnika MMF-a.

"Prioritet mora biti ciljana fiskalna podrška ranjivim kućanstvima i poduzećima kako bi se ubrzao i ojačao oporavak u 2021. godini", tumače Georgijeva i Kganyago.

Podsjećaju da je MMF već najavio da je spreman iskoristiti svoje financijske kapacitete od ukupno 1.000 milijardi dolara kako bi podupro zemlje-članice.

Međunarodni je zajmodavac najavio i da je spreman otpisati dio duga najsiromašnijim zemljama a danas su poručili i da će razmotriti dodatne opcije kako bi ublažili nestašicu stranih valuta u pojedinim zemljama.

Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu rasta najvećih gospodarstava svijeta, objavila je danas odvojeno Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.

"Naše najnovije projekcije pokazuju da će karantena izravno pogoditi sektore koji čine i do trećine bruto domaćeg proizvoda najvećih gospodarstava", upozorio je čelnik OECD-a Angel Gurria u četvrtak čelnike 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

"Prema našim će izračunima svaki mjesec karantene značiti smanjenje godišnje stope BDP-a za dva postotna boda", naveo je Gurria.

Napomenuo je i da u tom razdoblju samo sektoru turizma prijeti pad aktivnosti u rasponu od 50 do 70 posto.

"Mnoga će gospodarstva zapasti u recesiju", zaključio je čelnik OECD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close