SBŽ

Vlada predlaže sindikatu zdravstvenih radnika satnicu od 2,4 KM  

Ukoliko Sindikat prihvati vladin prijedlog, povećanje satnice važilo bi od 1. lipnja ove godine do 1. lipnja 2019. godine, s mogućnošću produženja do 90 dana.
Gospodarstvo / Posao | 17. 05. 2018. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećanje cijene satnice rada na 2,4 marke nova je ponuda Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) zdravstvenim radnicima u toj županiji, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade u Travniku, na kojoj je istaknuto kako će županijski Zavod zdravstvenog osiguranja to koštati dodatnih 2,5 milijuna maraka godišnje. 

Ministar zdravstva Nikola Grubešić podsjetio je da su u tijeku pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora s predstavnicima županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu te je ponovio da je neprihvatljiv njihov zahtjev za uvećanjem koeficijenata za 25 posto. 

''To bi zahtijevalo enormna sredstva. Stoga je Vlada stava da treba povećati plaće zdravstvenim djelatnicima, ali da to ide putem uvećanja satnica. Dakle, naš prijedlog je da satnica, s trenutnih 2,31 marku, bude uvećana na 2,4 marke, što će u konačnici donijeti povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima za 20 posto'', pojasnio je ministar Grubešić. 

Kako je kazao, ukoliko Sindikat prihvati vladin prijedlog, povećanje satnice važilo bi od 1. lipnja ove godine do 1. lipnja 2019. godine, s mogućnošću produženja do 90 dana. 

''Naš prvi prijedlog je bio da satnica bude uvećana na 2,35 maraka, ali sindikati to nisu prihvatili, tako da sad imamo novu ponudu. Treba imati u vidu da se devet godina plaća u javnom zdravstvenom sektoru nije povećavala, a da je do toga došlo u proteklih 13 mjeseci, tako da se ona, s ovim zadnjim prijedlogom, faktički povećava za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu'', dodao je Grubešić. 

Po njegovim riječima, ponudu Vlade sindikati ne bi trebali odbiti jer je ona u skladu s trenutnim financijskim mogućnostima. 

Na sjednici Vlade moglo se čuti i da predstavnici Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu traže satnicu u iznosu od 2,6 marke, a ministar gospodarstva Sedžad Milanović ocijenio je da bi taj zahtjev Vlada trebala ispuniti odmah, jer će to kasnije ionako uraditi. 

''Mi ćemo to svakako platiti i zašto da se iscrpljujemo oko toga... Bolje da im odmah pružimo to što traže'', kazao je Milanović. 

Međutim, tijekom rasprave je ocijenjeno da je ovakav zahtjev nerealan, a premijer Tahir Lendo je istaknuo da Vlada zdravstvenim radnicima ne može nuditi iznose koji izlaze izvan okvira proračuna kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja SBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close