Sindikati očekuju poziv

Mazanje očiju? Vlada spremila novu, staru ponudu zdravstvenim radnicima

Iako je Vlada poslala istu ponudu kao u rujnu prošle godine, sindikati očekuju njihov poziv da sjednu za pregovarački stol
Gospodarstvo / Posao | 26. 01. 2021. u 15:05 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima. Priopćeno je to nakon što je održana telefonska sjednica, a odluka je donesena na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi i na kojoj je donesena Odluka o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

''Vlada i ovom prigodom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, sukladno Zakonom predviđenoj proceduri, sve s ciljem brzoga i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućega i objektivno provediva dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskoga kolektivnog ugovora'', navedeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dodala je kako će predmetna ponuda biti dostavljena ''reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje''.

Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK i član pregovaračkog tima SKB Mostar kaže za Bljesak.info da je ova ponuda Vlade je ista kao ona koju su dobili u rujnu prošle godine, no unatoč novom starom zaključku nadaju se pozivu na pregovore u Vladu HNŽ-a.

''Ovo je potpuno isti tekst zaključka koji je Vlada donijela u devetom mjesecu na koji smo mi do sada već dva puta poslali da nam točno kažu koliko je to povećanje, jer se taj postotak koji oni navode ne spominje u kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije, samo koeficijent. Zašto su ubacili tu riječ 'postotak'?... upravo zato da to bude puno manje nego što je podignut koeficijent doktorima medicine i stomatologije, a kažu ''da se potpuno izjednače prava'', što nije istina. Ako ćemo potpuno izjednačiti prava nama je koeficijent povećan 0,20, a liječnicima 1,20, znači razlika je jedan i mi dvije godine tražimo povećanje 0,50'', kazao je Vuković ističući da je bitno da ih Vlada zovne na pregovore.

''Bitno je da nas pozove njihov reprezentativni sindikat, odnosno njegov tim da se sjedne i pregovara. Oni i dalje isto ponovo šalju, a bitno je sjednicu zakazati koju oni ne zakazuju, samo bezveze pišu te dopise. Ponavljam, to su isto u devetom mjesecu donijeli, ali nikako da to pretvorimo u dogovor'', kaže Vuković, podcrtavajući da sindikati nisu pozvani na razgovor, te da nisu dobili imena Vladinog pregovaračkog tima, te datum mjesto i vrijeme održavanja sjednice.
''Kao član pregovaračkog tima SKB Mostar među ostalih pet članova, očekujemo svake sekunde da nam upute poziv na sastanak, da vidimo šta je taj postotak. Nadamo se da će nas pozvati poslije ovoga najnovijeg istog zaključka iz devetog mjeseca'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close