Nije potreban?

Liječnici u HNŽ-u odustaju od štrajka?

Bevanda je rekla kako će Vlada HNŽ-a na sjednici donijeti odluku o zasebnom kolektivnom ugovoru koje traže, te kako će pregovori s Vladom početi 4. travnja.
Gospodarstvo / Posao | 19. 03. 2018. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako bude zadovoljavajuća odluka Vlade nama štrajk više nije potreban'', rekla je Kristina Bevanda, predstavnica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanske županije.

Bevanda je rekla kako će Vlada  HNŽ-a na sjednici donijeti odluku o zasebnom kolektivnom ugovoru koje traže, te kako će pregovori s Vladom početi 4. travnja. 

Liječnici također traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Rifat Rijad Zaid  pozvao je u ponedjeljak u Mostaru liječnike i stomatologe u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, tijekom tribine o kolektivnim ugovorima za doktore medicine i stomatologije, da nastave biti odlučni u svojim zahtjevima jer, kako je kazao, svi doktori Federacije BiH stoje uz njih.

 Istaknuo je kako je došao u Mostar da bi dao podršku doktorima medicine i stomatologije kako bi dobili svoj kolektivni ugovor, i to po sadržaju kakav oni ispregovaraju.

Zaid je naveo kako su liječnici u sedam županija dobili svoj kolektivni ugovor te da je smatrao kako će taj postupak u HNŽ-u ići mnogo lakše.

Ocijenio je kako doktori medicine i stomatologije u HNŽ-u imaju sramotno niske plaće.

Na upit novinara da prokomentira izjavu županijskog ministar zdravstva Gorana Opsenice kako zaseban ugovor nije u skladu sa Zakonom o radu, Zaid je ustvrdio "kako su to budalaštine".

''Zakon o radu daje reprezentativnom sindikatu obvezu da ima svoj kolektivni ugovor, odnosno da doktori imaju svoj kolektivni ugovor. Tako je svugdje u svijetu i tako će biti i u BiH'', ustvrdio je predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Poručio je liječnicima kako moraju biti spremni na sve kako bi dobili kolektivni ugovor sa sadržajem kakvog žele.

U ponedjeljak su se sastali predstavnici Vlade HNŽ-a sa Sindikatom liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u. Sastanku su prisustvovali i ravnatelji zdravstvenih ustanova iz HNŽ-a, te direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak.

Bevanda je rekla kako su ravnatelji zdravstvenih ustanova dali potporu liječnicima.

''Nad polovičnom većinom su ravnatelji podržali liječnike u smjeru zasebnog kolektivnog ugovora i udovoljavanja koliko je financijski moguće da se ovaj štrajk, naravno, što prije okonča'', rekla je Bevanda i dodala: ''Položaj liječnika u HNŽ-u je jako loš, danas najlošiji u cijeloj Federaciji. Sada službeno imamo najlošije plaće u cijeloj Federaciji. Odlasci liječnika se naravno broje, već sada u stotinama na području Federacije, u desetinama na području HNŽ-a''.

Podsjećamo, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) jednoglasnom odlukom stupili su u štrajk.

Pročitajte još

Liječnici od ponedjeljka liječe samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Kopirati
Drag cursor here to close