Dostojanstvo

Liječnici u Federaciji stupaju u štrajk upozorenja

Iz ovog sindikata poručuju da izlaze ispred zdravstvenih ustanova kako bi ukazali da neće mirno stajati i promatrati kako im ''pojedina ministarstva i vlade ukidaju pravo…''
Gospodarstvo / Posao | 06. 03. 2019. u 09:49 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH, danas od 10:00 sati za vrijeme pauze, bit će organiziran polusatni štrajk upozorenja.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH donio je odluku o štrajku upozorenja na osnovu odluke UO ovog saveza.

''Svi kantoni u kojem je organiziran ovaj sindikat će se pridružiti generalnom štrajku doktora Unsko-sanskog kantona, koji već sedamnaesti dan štrajkaju tražeći poštivanje našeg kolektivnog ugovora. Bar na pola sata će izraziti podršku članovima u USK-a. Njihov štrajk nije samo njihov štrajk, njihova borba nije samo njihova borba, već svih nas. Kako se odluči u krajini, tako će važiti za sve nas u cijeloj FBiH'', priopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Iz ovog sindikata poručuju da izlaze ispred zdravstvenih ustanova kako bi ukazali da neće mirno stajati i promatrati kako im ''pojedina ministarstva i vlade ukidaju pravo na zastupanje i reprezentativno predstavljanje doktora, tražeći alibi u odlukama suda''.

''Sud nije i nikad neće zabraniti reprezentativnost doktorima i njihovom sindikatu. Nijedna odluka suda, bila ona u korist sindikatu doktora ili ne, ne može biti opravdanje kantonalnim ili federalnim ministarstvima da odugovlače s ponovnim izdavanjem rješenja o reprezentativnosti'', kažu u ovom sindikatu.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH poručuje da reprezentativnost nije upitna u većini njihovih sindikalnih organizacija po kantonima.

''Odluka Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da preispita reprezentativnost federalnog sindikata, odugovlačenje da se u Kantonu Sarajevo ponovo riješi reprezentativnost doktorskog sindikata, kao i odbacivanje naše reprezentativnost od nadležnog ministarstva u Tuzlanskom kantonu, dovoljno nam govori kakve su namjere svih vlada i nadležnih ministara. Ovo ukazuje da u konačnici sve može postati upitno, svaki naš kolektivni ugovor, od Hercegovine do Posavine, od Goražda do Livna'', stoji u priopćenju.

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH kažu da moraju biti spremni na svaku moguću akciju kako bi zaštitili dostignuta prava.

''Štrajk nije naša želja, ali u sljedećim danima i tjednima ćemo vidjeti jesu li nadležna ministarstva spremna zadržati doktore kao ravnopravne socijalne partnere ili su doktori višak u njihovim glavama. Ovo nije samo borba za veće ili manje plaće. Ovo je borba za dostojanstvo, upravo ono dostojanstvo koje smo teškom mukom postigli'', kaže se u priopćenju Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close