Novi kolektivni ugovor

Igra li se Mostar s plaćama vatrogasaca? Grad tvrdi ne, vatrogasci da

Prošle godine jedan vatrogasac je imao ozljedu na radu i tada su saznali da nitko nije bio osiguran.
Gospodarstvo / Posao | 30. 06. 2021. u 13:55 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Grada Mostar Mario Kordić, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, kazao je kako se novim Kolektivnim ugovorom koji je u pripremi plaće vatrogasaca neće smanjivati, nego samo usklađivati sa zakonskim propisima.

''Ovo Gradsko vijeće ne razmišlja, pogotovo u sezoni požara, o igranju s plaćama vatrogasaca. Riječ je o usklađivanju s novim Kolektivni ugovorom. Čak u dijelu te Odluke smo razmišljali da povećamo plaću kroz dodatke inspekciji kako bi ih dodatno motivirali, jer smo procijenili da su jako bitni, da nam trebaju na terenu. Nikome se ništa ne smanjuje, samo se usklađujemo sa zakonskim propisima'', kazao je Kordić.

Usklađivanje plaće na štetu vatrogasaca

Međutim, Marinko Petrić, predsjednik sindikata i Vatrogasnog saveza HNŽ-a za Bljesak.info objašnjava da je istina da se plaće usklađuju sa zakonskim propisima, ali tvrdi, na štetu vatrogasaca.

Foto: Bljesak.info / Požar iznad groblja Masline u Mostaru prema Brkanovom brdu

''Naknade za noćni rad kreću se od 25 do 50 posto. Mi smo po starom kolektivnom ugovoru imali 35 posto, a sada, po novom prijedlogu, traže da se te naknade spuste na najnižu ponudu, 25 posto. Naravno da se ovdje radi o smanjenju, a ne usklađivanju'', govori Petrić.

Također, u novom prijedlogu ugovora, sporna je i odluka o prijevozu. Kako objašnjava Petrić, do sada po ugovoru, naknadu na prijevoz dobivali su svi koji su udaljeni više od 2 km, po novom ugovoru traže da se to ograničenje poveća na 4 km.

''Mi smo protiv bilo kojeg smanjenja, a ovdje se radi o smanjenju. Danas smo bili na sastanku i rekli smo da ne možemo pristati na to. Dali smo svoje prijedloge na razmatranje i vidjet ćemo što će biti dalje'', kazao je Petrić.

Novčane naknade umjesto slobodnog dana

Petrić govori kako namjeravaju i tražiti novčane naknade za prekovremeni rad. Naime, vatrogasci tjedno imaju više od 40 sati rada te su zbog toga, umjesto novčani naknada, dobivali slobodne dane. Međutim, problem je što pri tome u smjeni ostane nedovoljno vatrogasaca. S toga će, umjesto slobodnih dana, tražiti novčanu naknadu.

Prema riječima Petra Jurića, zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe-jedinice Grada Mostara, vatrogasci na godišnjoj razini prosječno imaju oko tisuću intervencija. Tijekom ljetnog razdoblja broj intervencija je znato povećan pa dnevno bude i oko 18 intervencija.

Foto: Bljesak.info / Požar u Vrapčićima, izgorjela štala, stradale koze

Što se tiče opremljenosti vatrogasnih postrojbi, zadnjih godina napravljeni su veliki pomaci, ali kako je situacija s opremom ranijih godina bila znatno loša objašnjava, sada je ona na koliko-toliko zadovoljavajućoj razini. Problem je samo u nedostatku vatrogasnih cisterni koje su ljeti najpotrebnije.  

Tri cisterne

''Konačno je realiziran jedan ugovori i u izradi su tri cisterne koje bismo trebali po roku isporuke, dobiti u rujnu. Tako da ćemo i ovo ljeto morati raditi sa starim i lako kvarljivim cisternama. Ovo ljeto moramo nekako izdržati. Što se tiče ostale opreme možemo reći da je zadovoljavajuće'', kazao je za Bljesak.info Jurić.

Inače, Grad Mostar već dvije godine kasni i sa sistematskim pregledima vatrogasaca.

''Bilo je nekih problema i ranije nije organiziran, zatim je došla korona i evo već dvije godine se kasni sa sistematskim pregledima. Vatrogasci, prema Zakonu o vatrogastvu, ne smiju raditi bez njega. Opet sam zatražio da se što ranije pokrene procedura i uradi ovaj pregled'', kazao je.

Jurić ne zna ni je li Grad riješio problem osiguranja vatrogasaca. Kako govori, prošle godine jedan vatrogasac je imao ozljedu na radu i tada su saznali da nitko nije bio osiguran.

''Bio je problem oko izbora osiguravajuće kuće, nisu uspjeli izabrati. Ni danas ne znamo je li Grad to riješio'', kazao je Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close