Noga

HNŽ: U tri mjeseca bez posla ostala 4.193 radnika

''Zakon je od strane Vlade najavljivan kao dobar. Jedino što znamo jeste da u rebalansu proračuna HNž-a za sada nisu planirana smanjenja plaća i naknada'', navodi se.
Gospodarstvo / Posao | 13. 07. 2020. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji prema informacijama Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a za mjesece ožujak, travanj i svibanj bez posla je ostalo ukupno 4.193 radnika, pokazalo je istraživanje Mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava u suradnji s Centrom za građansku suradnju Livno.

Najviše posla gubilo se u oblastima: Poljoprivreda, lov i šumarstvo; ribarstvo; rudarstvo; Prerađivačka industrija; Opskrba el. energijom, plinom i vodom; Građevinarstvo; Trgovina; ugostiteljstvo; Prijevoz skladište i veze; Financijsko posredovanje; Posredovanje nekretnina i iznajmljivanje; Javna uprava i odbrana; Obrazovanje; Zdravstvena i socijalna briga; Ostale javne i uslužne djelatnosti; te neraspoređene djelatnosti; Privatna kućanstva sa zaposlenim osobama.

''Što se tiče problematike vezane za članove SSVOONK-a sve se rješavalo u dogovoru s resornim ministarstvom. Položaj i sva primanja članova nisu pretrpjela nikakve posljedice do sada, a sve je isplaćeno onako kako je i trebalo i na vrijeme'', navodi se.

  / 



Ističe se kako, kada su u pitanju mjere koje je Vlada HNŽ-a usvojila, nemaju ''detaljnije podatke vezane za ugrožene oblasti i radnike''.

''Zakon je od strane Vlade najavljivan kao dobar. Jedino što znamo jeste da u rebalansu proračuna HNž-a za sada nisu planirana smanjenja plaća i naknada'', navodi se.

Kažu kako Savez samostalnih sindikata BiH više od godinu dana uopće ne djeluju u ovoj županiji.

''Nije održan niti jedan sastanak od momenta kada je došlo do raskola na razini Saveza. Svi sindikati koji ne sudjeluju u radu Saveza na razini BiH od tada nisu dio KO Saveza ni na kantonu. Pokušala sam stupiti u kontakt s predsjednikom KO HNŽ-a SSSBiH, ali mi se nije javio. Nažalost, moram zaključiti da je ovo najgore stanje za Sindikat u poratnom vremenu'', navodi Edina Čomić, mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava iz.

Kopirati
Drag cursor here to close