Ivona Čarapina Zovko

Nezaposlenost utječe na tjelesno i mentalno zdravlje osobe

Globalna pandemija koronavirusa dovela je do dramatičnog porasta broja nezaposlenih, a psiholozi upozoravaju da nezaposlenost, pored očitih problema kao što su gubitak sredstava za život, itekako utječe i na psihu pojedinca.
Gospodarstvo / Posao | 30. 04. 2020. u 09:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna pandemija koronavirusa dovela je do dramatičnog porasta broja nezaposlenih, a psiholozi upozoravaju da nezaposlenost, pored očitih problema kao što su gubitak sredstava za život, itekako utječe i na psihu pojedinca.

Po riječima članice Izvršnog odbora Podružnice psihologa Hercegovina i članice Društva psihologa BiH Ivone Čarapina Zovko, ljudi imaju prirodnu potrebu za aktivnošću, a osobama koje su pasivne i neaktivne uslijed nezaposlenosti, narušeno je i tjelesno i mentalno zdravlje.

Čarapina Zovko ističe kako nezaposlene osobe u usporedbi sa zaposlenim, izvještavaju o više anksioznosti i depresije, a istraživanja su pokazala čak i to da radna mjesta s nepovoljnim radnim uvjetima mogu imati psihološki bolje učinke od nezaposlenosti.

- Istraživanima u kojima se pratio pojedinac od trenutka nezaposlenosti pa do zaposlenosti, utvrđeno je da se zapošljavanjem smanjuje tjeskoba i povećava pristup svim resursima koji su važni za psihološku dobrobit, a istraživanje provedeno na diplomantima od trenutka kada su izlazili na tržište rada, diplomirali i tražili posao, utvrdilo je značajne razlike između onih koji su se zaposlili i onih koji su ostali nezaposleni u pristupu socijalnim mrežama. Nakon pola godine osobe koje nisu uspjele naći posao počele su gubiti pristup socijalnim mrežama, a nakon godinu dana razlike su bile još vidljive i nazirali su se počeci socijalne izolacije - kazala je Čarapina Zovko.

Biti nezaposlen ogroman je izvor stresa za osobu, bilo da je osoba suočena s gubitkom posla ili nemogućnošću pronalaska novog posla. Gubitkom posla ne gubi se samo posao i zarada, nego brojni resursi koji su važni za našu psihološku dobrobit.

- Pojedinci koji su zaposleni imaju veću vjerojatnost stjecanja novih resursa. Zaposlenjem ostvaruju zaradu, osnažuju psihosocijalne resurse, grade osobni identitet i slično. Može se slikovito prikazati spiralom dobitaka. S druge strane, nezaposleni samim gubitkom posla gube i ostale resurse što se prikazuje spiralom propadanja koja najčešće ide brže, odnosno za kraće vremena nezaposleni gube više resursa. Trenutno nam preostaje da im budemo socijalna i emocionalna po mogućnosti i instrumentalna (financijska) podrška dok ne ojačaju - poručila je članice Izvršnog odbora Podružnice psihologa Hercegovina i članica Društva psihologa BiH Ivona Čarapina Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close