HNŽ: Liječnici od ponedjeljka u generalnom štrajku

- Tražimo razumijevanje, strpljenje i podršku tijekom generalnog štrajka kako bi svi zajedno privolili nadležne strukture da zaštite ove ostatke zdravstvenog sustava, da ne dopustimo da najvažniji segment društva propadne u nepovrat.
Gospodarstvo / Posao | 09. 02. 2018. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni štrajk počinje 12.  veljače 2018. godine u svim zdravstvenim ustanovama HNŽK i trajat će do ispunjenja zahtjeva", stoji u priopćenju Upravnog odbora SSDMiSuHNŽ.

"Svi životno ugroženi pacijenti, pacijenti kojima prijeti trajni invaliditet, svi već hospitalizirani i oni koji će se nakon obrade hospitalizirati će primati punu zdravstvenu skrb. Službe koje po zakonu ne smiju štrajkati su: transfuzijska medicina, Centar urgentne medicine, Hitne pomoći, Županijski zavod za javno zdravstvo, Higijensko-epidemiološka služba, Cjepni centri. Onkološki pacijenti i trudnice će biti primani i obrađivani po ustaljenom redoslijedu.

Pacijente molimo da budu konkretni i jasni sa svojim simptomima, kako bi trijaža pacijenata bila pravična. Prvih par dana generalnog štrajka će biti period prilagođavanja na novonastalu situaciju, zato Vas molimo za strpljenje i razumijevanje kako prema nama tako i među pacijentima, kako bi se red hitnosti ispoštovao.

Liječnici rade sve što je u njihovoj moći da se cijela ova situacija privede kraju te da se vratimo našim svakodnevnim obavezama i da svi zaboravimo ovu situaciju za u koju nismo ni sanjali da cemo biti dovedeni", stoji u priopćenju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNKŽ.

Poštujući zakonsku proceduru, SSDMiSuHNŽ predao je nadležnom ministarstvu i Vladi HNŽ-a svu potrebnu dokumentaciju za sklapanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije u HNŽ/K. Nakon višemjesečnog orebacivanja odgovornosti s jedne nadležne institucije na drugu, nakon odbijanja našeg zahtjeva za razgovore s odgovornim predstavnicima nadležnih institucija, nakon organiziranja masovnih višednevnih štrajkova upozorenja i odnosa nadležnih na svim razinama vlasti Federacije za zdravstvo pred kolapsom i liječnike na odlasku, mi liječnici u HNŽ/K smo prisiljeni na obustavu rada u svim zdravstvenim ustanovama Hercegovačko-neretvanske županije.

"Nažalost, generalni štrajk je neizbježan. ŠTRAJK NIJE NAŠA ŽELJA. Štrajk je posljedica sustavnog zanemarivanja zahtjeva liječnika. Sve županije Federacije BiH su potpisale kolektivne ugovore s doktorima medicine i stomatologije ili su nadomak potpisivanja (Livno i Tuzla) što HNŽ čini još jednom izuzetkom, kao jedina županija gdje liječnici nemaju priliku utjecati na svoj socijalni i materijalni status u društvu. Zato liječnici u HNŽ/K u odnosu na kolege iste struke i obrazovanja u susjednim županijama imaju i do 1000 KM manje plaće!

Nismo svjedoci odlaska nijednog ministra/predsjednika/direktora u inozemstvo za boljim životom i uvjetima rada. Što se tiče liječnika, brojke odlaska u inozemstvo se sada broje u stotinama.

Mi predstavljamo pokret koji se bori za ostanak mladih, školovanih i odgovornih kolega. Za ostanak skupo formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inozemstvu. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva, zdravlje i mirniju starost stanovništva.

Zbog svega navedenog, molimo naše pacijente, Vas o čijim životima se svakodnevno nesebično brinemo, da nam pomognete sada, u trenutku kada je liječnicima treba Vaša pomoć. Tražimo razumijevanje, strpljenje i podršku tijekom generalnog štrajka kako bi svi zajedno privolili nadležne strukture da zaštite ove ostatke zdravstvenog sustava, da ne dopustimo da najvažniji segment društva propadne u nepovrat", stoji na kraju priopćenja za javnost SSDMiSuHNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close