Rupe u novom zakonu

Nema roka i sankcija za nepoštivanje stečajnog roka

Nije utvrđeno koliki je rok za stečajni postupak niti koje su sankcije kad on ne bude proveden.
Gospodarstvo / Posao | 11. 05. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novom Zakonu o stečajnom postupku u Federaciji BiH, koji je prošlog tjedna potvrdio Dom naroda FBiH, nije jasno naznačeno što s poduzećem u kojem se stečajni postupak ne provede u dvije godine.

Nije utvrđeno koliki je rok za stečajni postupak niti koje su sankcije kad on ne bude proveden.

Na manjkavosti su upozoravali ekonomsko-socijalni partneri Vlade Federacije BiH, a nije ih uvažila ni Vlada, a ni oba doma Parlamenta Federacije.

Zijad Fazlagić, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije BiH za "Nezavisne" je kazao da je ovo udruženje tražilo da velike stečajeve poput "Hidrogradnje", treba da vodi privredni subjekt.

"Dakle, netko tko ima u svom sastavu i stečajnog upravnika i pravosudnog zaštitara i knjigovođu. Takav jedan ured trebao bi voditi taj stečaj iz razloga što, kad vi vidite poduzeće pod stečajem, vi praktično nemate za što kupiti ni lokot da zaključate tvrtku, a da ne govorim dalje, vi ulazite u neki 'osinjak' koji je uzrokovao taj stečajni postupak, koji je ugrozio poduzeće", kazao je Fazlagić.

Dodao je kako je drugi amandman Udruženja bio u vezi sa kršenjem ljudskih prava za starost stečajnog upravnika.

Međutim, ističe ipak da je zakon u dvije stvari dobar, a jedna od tih stvari je da postoji predstečajni postupak u kojem se gospodarski subjekt može po odgovarajućem usvojenom programu reorganizacije zadužiti kreditno kako bi poduzeće izvukao iz te krize.

"Druga dobra stvar je to što se može prodavati gospodarski subjekt i te dvije stvari bi mogle skratiti stečajni postupak, posebno ova druga stvar da se prodaje poduzeće u cjelini", kazao je Fazlagić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH je rekao kako zakon nije loš, ali bi trebalo već u startu da pretrpi određene izmjene i dopune.

"Zakon ima naznake jednog kvalitetnog zakonskog rješenja o stečaju. On će značajno popraviti ovu situaciju u odnosu na trenutnu koju imamo. Međutim, mislimo je on mogao sa određenim doradama da se napraviti da bude kvalitetniji od ovoga kakav je prošao u oba doma. Nedostaju rješenja za koja smo pokušali da sugeriramo i napravili smo desetak-petnaest amandmana, ali nije bilo sluha za to", rekao je on.

Prema njegovim riječima, postoje određena rješenja koja nisu do kraja definirana.

"Na primjer, rečeno je u novom zakonu da stečaj treba da se provede u godini dana, u slučajevima ako se radi o većim kompanijama to se može produžiti dodatnu godinu, ali nema rješenja šta ako se to ne završi za dvije godine, opet ćemo biti u slijepoj ulici jer nema sankcija", rekao je Smailbegović.

Istaknuo je da je osnovni problem u Federaciji to što se ne pokreću stečajevi jer ne postoji nikakva odgovornost da se oni moraju pokrenuti, nema krivične odgovornosti.

Jasmin Duvnjak (SDA), zastupnik u Domu naroda FBiH ističe kako je Zakon o stečajnom postupku u Federaciji BiH donesen 2003. godine i da su bila potrebna nova rješenja u ovoj oblasti s posebnim težištem na afirmaciju i oživljavanje posrnulih gospodarskih subjekata.

"Dugo je trajao ovaj parlamentarni postupak i uzete su u obzir mnoge primjedbe i preporuke koje su izašle iz sudske prakse. Ono što je posebno bitno jeste da je posvećena pažnja discipliniranju rada stečajnih upravnika, od čijeg profesionalnog postupanja uveliko zavisi efikasnost stečajnog postupka", rekao je Duvnjak.

Dodaje kako će vrijeme i praksa pokazati je li ovaj zakon dobar te da se nastojalo osigurati blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, da se ne kasni jer se starim zakonom stečaj pokretao kad je stanje beznadno i kad je teško bilo sačuvati poduzeće.

"Vrlo bitna stvar u ovom zakonu je to što će se skratiti trajanje stečajnog postupka. Po ranijem zakonu, iz 2003. godine taj postupak je mogao ići unedogled, a po ovom novom zakonu, to je dvije godine. Po jednom amandmanu koji je usvojen od dana otvaranja stečajnog postupka on može trajati najduže tri godine s tim što o razlozima produženja eventualno tri godine stečajni sudac mora obavijestiti predsjednika suda", rekao je Duvnjak te dodao kako će se ovim smanjiti trošak stečajnog postupka.

Aner Žuljević (SDP), zastupnik u Domu naroda FBiH, rekao je kako je novi Zakon o stečaju u FBiH radnike konačno pozicionirao na prvo mjesto u isplatnom redu te ukinuo neograničeno trajanje stečaja, što su bili i ključni zahtjevi SDP-a.

"Zakon nije idealan, ali predstavlja ozbiljan iskorak naprijed, tako da očekujemo od izvršne vlasti da u suradnji s Ekonomsko-socijalnim vijećem nastavi raditi na istom i u perspektivi dostavi nova poboljšanja", rekao je Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close