Kada će prava radnika biti prioritet?

Izmijenjeni Zakon o stečaju ponovo ima nedostataka

Kada će prava radnika biti prioritet?
Gospodarstvo / Novac | 10. 05. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da nadležni ispune zadaću, čekaju i radnici poduzeća čiji se stečajni postupci odugovlače u nedogled. Sada bi se tome moglo stati u kraj. Usvojenim izmjenama Zakona o stečaju, prava radnika trebala bi biti prioritet. No, zakon ponovo ima nedostataka.

Prazne hale. Pogoni na čekanju. Na čekanju i radnici. Godinama. Ovo je danas Krivaja iz Zavidovića. Pamte je starije generacije kao giganta, a nove po sudskim, političkim, i nadasve dugim procesima. Nije jedini, ali jeste jedan od primjera gdje se jasno vide posljedice loše vođenih stečajnih postupaka i privatizacijskih malverzacija. Sve preko leđa radnika.

Senad Ćatić Krivajin je radnik: ''Mi smo najoštećenija kategorija u svemu tome, jer smo imali radna mjesta, radili smo, znali smo raditi, znamo raditi. Međutim, ta privatizacija kakva je bila - ovo su rezultati te privatizacije''.


Usvajanjem izmjena Zakona o stečaju ovakve agonije barem će dobiti rok trajanja. Kao prednost sindikalisti ističu i starosno ograničenje za stečajnog upravnika koje je sada 63 godine.

''Umirovljenik stečajni upravnik. Koji je motiv? Njemu je motiv samo novac, ne dokazivanje'', ističe Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Nije sve tako sjajno ni u izmjenama Zakona. Naprimjer, nije definirano kada poduzeća koja imaju ekonomske parametre za pokretanje postupka moraju po sili zakona i otići u stečaj.

''To će dovesti do novih političkih manipulacija i sprečavanja otvaranja stečajnog postupka. Za tri do četiri godine doći ćemo u isto ili još gore stanje u odnosu na ono koje imamo sada, odnosno imat ćemo nove slučajeve Aluminija, GRAS-a, rudnika, kliničkih centara…'', navode u Udruženju poslodavaca FBiH.

I to je samo dio poduzeća čija dugovanja premašuju vrijednost njihove imovine. No, nitko ne spominje stečaj, koji, zapravo, i ne mora značiti likvidaciju, već oživljavanje posrnulog poduzeća. Ali obično već bude kasno.

''Nije problem u zakonu, nije problem u stečaju, stečaj je po svojoj definiciji način rješavanja problema kad je neko došao u problem. Problem je u onima što su doveli do stečaja'', poručuje Hamdija Muratović, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika.

Dakle, u Federalnom parlamentu biralo se između dva zla. Pa izabralo ono koje barem donekle poboljšava radnička prava. Ono što nedostaje, pokušat će se riješiti u narednom periodu.

''Imamo situaciju da se sada ograničava stečajni postupak na dvije, odnosno u kompleksnim složenim situacijama na tri godine. A postojeće stečajne prakse su takve da taj postupak može ići u nedogled'', objašnjava Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH.

Delegat Kluba ostalih u Domu naroda PFBiH Aner Žuljević naglašava kako zakon rješava dva ključna pitanja: "Radnici su konačno pozicionirani na prvo mjesto u smislu isplatnog plana kada je riječ o stečajnim postupcima. Drugo je da stečaji ne traju predugo".

Pod prismotrom je i rad stečajnog dužnika. Tako je Financijsko-informatička agencija ovlaštena za pokretanje prekršajnog postupka. No, za to je potrebno prvo pristupiti izmjenama Zakona koji regulira dodatne nadležnosti Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close