Što će biti?

Liječnici u Rami najavljuju štrajk

Sindikat najavljuje generalni štrajk 21. listopada ukoliko se doktori u Rami ne izjednače s ostalim kolegama.
Gospodarstvo / Posao | 07. 10. 2019. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više nemamo strpljenja'', poručeno je iz produžnice Doma zdravlja Rama Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Naime, unatrag 15 mjeseci Sindikat doktora potpisao Kolektivni ugovor po kojem su njihovim članovima povećane plaće. U općini Rama je već od samoga početka bilo problema s primjenom Kolektivnog ugovora i doktori su gore mjesecima radili bez plaća koje su imale njihove kolege u svim ostalim ustanovama.

Iza toga je Kolektivni ugovor poštovan sve do isplate plaće za svibanj ove godine kada je došlo do njegovog kršenja i isplate plaća po obračunu od prije potpisivanja Kolektivnog ugovora.

''Ni tada se doktori nisu bunili, nisu išli u štrajk, nisu prijetili tužbama. Međutim ponovo je ovaj mjesec prekršen Kolektivni ugovor. Doktor medicine je u Rami ovaj mjesec dobio plaću 1100 KM. Strpljenja više nemamo. Od uprave DZ Rama smo dobili podatke da su ZZO i Vlada HNŽ za ovu godinu osigurali i prebacili sredstva za 65% troškova Kolektivnog ugovora. Ovu trećinu novca koja nedostaje za zadnja 4 mjeseca u godini bi po navodima ministra Opsenice trebala osigurati općina Rama, kao osnivač DZ Rama, a koja do sada nije dala ni 1 KM više od novca koji inače izdvaja'', poručuju iz sindikata.

Liječnici u Rami su imali dovoljno razumijevanja i strpljena, navodi se, a sada traže da se izjednače sa ostalim kolegama i ukoliko odgovorni ne osiguraju novčana sredstva oni će 21. listopada 2019.godine pokrenuti generalni štrajk.

Općina Rama će time ostati bez usluga liječnika za sva stanja koja nisu hitna. U sindikatu se nadaju da će odgovorni za ovu situaciju shvatiti važnost zdravstvene zaštite o njihovoj općini i da će riješiti trenutni problem kršenja Kolektivnog ugovora.

Rama je općina sa svega 13 doktora i novčana sredstva koja trebaju da se to spriječi iznose oko 10 000 KM mjesečno.

Kopirati
Drag cursor here to close