Republika Srpska

Kazne i do 5.000 KM za poslodavce koji spriječavaju štrajk

Kazne su predviđene i ukoliko tijekom štrajka poslodavac primi nove radnike koji bi zamijenili sudionike u štrajku ili spriječava radnike da sudjeluju u štrajku ili upotrijebi prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka.
Gospodarstvo / Posao | 06. 10. 2019. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će u ponedjeljak izmjene i dopune Zakona o štrajku, kojima su predviđene novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM za poslodavce, ako ne pristupe postupku mirenja, ne donesu akt o minimumu procesa rada ili privremeno udalje zaposlenog ili mu otkaže ugovor o radu zbog organiziranja, odnosno sudjelovanja u štrajku.

Kazne su predviđene i ukoliko tijekom štrajka poslodavac primi nove radnike koji bi zamijenili sudionike u štrajku ili spriječava radnike da sudjeluju u štrajku ili upotrijebi prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka.

Novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj reprezentativni većinski ili drugi sindikat koji organizira ili vodi štrajk na način kojim se ugrožava sigurnost zdravlja ljudi i sigurnost imovine, nanosi neposredna materijalna šteta i onemogućava nastavak rada po okončanju štrajka.

Između ostalog, sindikalci će biti kažnjeni i ako spriječavaju zaposlene, koji ne sudjeluju u štrajku, da rade.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku vrši se usklađivanje sa Zakonom o radu, koji više ne poznaje pojam ''većinski reprezentativni'' sindikat i ''većinsku'' udrugu poslodavaca.

Osim toga, novi Zakon o radu definira sindikalno organiziranje na razini područja, oblasti ili grane, dok je ranije važeći Zakon o radu poznavao sindikalno i poslodavačko organiziranje samo na razini grane i djelatnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close