Udruženje poljoprivrednika FBiH

Zatvaranje granica pokazalo važnost poljoprivrede za jednu zemlju

Poljoprivrednici se nadaju da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 03. 2020. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH pozdravili su mjere Vlade FBiH poručivši da županije rade svoj dio posla, prenosi Anadolija.

S obzirom na najavljen za ovaj tjedan početak isplate federalnih poticaja, podsjetili su županije na obavezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračuna za proizvodnje za četvrti kvartal prošle godine.

"Do sada su samo Posavska, Hercegovačko-neretvanska i Bosansko-podrinjska županija uradili svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih županija poticaji biti isplaćeni u prvom redu", naveli su iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Smatraju da je pogotovo zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dvije županije sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanska i Tuzlanska.

Podsjećaju nadležna županijska ministarstva da su ove godine i proračun Federacije BiH i program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti županijska razina.

"Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH. U ovom razdoblju apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane. Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu", priopćili su iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadaju se da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države.

Kopirati
Drag cursor here to close