Problemi i rješenja

Uvoz peradi i dalje veći nego izvoz

''Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom razdoblju'', rekao je ministar Košarac.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 09. 2020. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Koordinacije udruženja peradara i živinara u BiH, s kojima je razgovarao o problemima u proizvodnji i prometu pilećeg mesa. Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Ministar Košarac istaknuo je da je očuvanje i zaštita domaće proizvodnje službena politika Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pri čemu nijedna poljoprivredna grana nema privilegiran položaj.

''Očigledno je da se, osim domaćih proizvođača vina i crvenog mesa, sa velikim problemima i posljedicama pandemije koronavirusa suočavaju i peradari. Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom razdoblju'', rekao je ministar Košarac.

Na sastanku je konstatirano da je domaćim proizvođačima omogućeno da meso peradi, proizvode od mesa peradi i jaja za dalju preradu mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e i EU, te da će u narednom razdoblju Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH aktivno raditi na stvaranju uvjeta za izvoz konzumnih jaja. Istaknuto je također da u prethodnom razdoblju nije došlo do povećanja uvoza mesa peradi u odnosu na radnije razdoblje, ali da je on i dalje veći u odnosu na izvoz.

Ministar Košarac zatražio je od Ureda za veterinarstvo BiH da, primjenjujući pozitivne zakonske propise, donese određene administritivne mjere, kao i da pojača inspekcijski nadzor, imajući u vidu problem u distribuciji određenih proizvoda od mesa peradi koji se u BiH uvoze u zamrznutom, a u konzumu pojavljuju u svježem stanju.

''To je potpuno neprihvatljivo s aspekta zaštite zdravlja naših građana. O ovom problemu informirat i Agenciju za nadzor nad tržištem u BiH, Agenciju za sigurnost hrane BiH, kao i inspektorate u Republici Srpskoj i Federaciji BiH'', poručio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku izražena je podrška kampanjama entitetskih gospodarskih komora ''Naše je bolje'' i ''Kupujmo domaće''. Ukazano je i na potrebu izgradnje kafilerije u BiH, a kao jedna od potencijalnih lokacija zbog povoljnog geografskog položaja predložen je grad Doboj, navedeno je u PR priopćenju iz ovog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close