Prosvjedi mogući

Poljoprivrednici dali rok vlastima: Testiraju živce!

BHRT javlja da su poljoprivrednici dali rok nadležnima do 31. ožujka da usvoje Program poticaja za 2019. godinu, a nakon toga će biti poznato šta dalje.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 03. 2019. u 20:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjedi poljoprivrednika su mogući, ali na nivou županija, rekao je za Bljesak.info predsjednik Udruge poljoprivrednika „Žito Odžak“ Jure Kopačević .

Naime danas je u Odžaku održana sastanak na kojem su poljoprivrednici u Federaciji BiH izrazili nezadovoljstvo jer Program poticaja za 2019. godinu još nije usvojen, a sjetva je već uveliko počela. Još uvijek je ostalo neisplaćenih sredstava.

Međutim, dopisnica BHRT-a javila je kako su mišljenja poljoprivrednika podijeljena. Jedni smatraju da ovo nije vrijeme za prosvjede jer je u tijeku sjetva, dok drugi smatraju da je vrijeme da se izađe na ulice.

''Oni su mogli već to polako pripremiti taj nacrt, kad je usvojen na Domu naroda. Međutim oni nisu ništa radili. Bukvalno se igraju s poljoprivrednicima. Testiraju živce'', rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

BHRT javlja da su poljoprivrednici dali rok nadležnima do 31. ožujka da usvoje Program poticaja za 2019. godinu, a nakon toga će biti poznato šta dalje.

Zakonski rok izrade Programa podsticaja za 2019. godinu je 60 dana od usvajanja proračuna, te se poljoprivrednici bune jer, kako kažu, podsticaji su im trebali za početak sjetve, što je njihova svrha.

Poljoprivrednicima u Federaciji BiH na ime podsticaja duguje se oko osam milijuna KM.

Kopačević je rekao za naš portal da poljoprivreda opstaje samo pomoću dobre volje poljoprivrednika koji su navikli i vole raditi.

''Ti koji danas odlučuju ne brinu o nama, jedva opstajemo. Nisu stručni i uništavaju našu proizvodnju uvozom. Osobno imam 400 dunuma zemlje bavim se prouzvodnjom brašna i moj mlin radi pola dana jednom u mjesecu, jer nam uvoz ubija cijene. Treba uvesti sezonske zabrane uvoženja artikala i proizvoda. Znači da tri mjeseca nema uvoza dok se domaće ne pojede, jer domaći proizvodi ne mogu pratiti nisku cijenu uvoznog, što nema smisla'', kazao je Kopačević u nadi da će se i Federalna i županijska vlast bolje početi brinuti za poljoprivredu.

Požalio se i na probleme u Odžaku gdje su poljoprivrednici ranije prosvjedovali zbog odluke općinske i županijske vlade da se većina poljoprivrednog zemljišta dodijeli jednoj privatnoj firmi na koncesiju u roku od čak četrdeset godina.

 Istaknuo je kako poljoprivrednici imaju i mogu te da nema potrebe za dovođenjem ''nekoga sa strane'',  kako to tvrde vlasti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close