Bespovratna sredstva

4,4 milijuna eura za bh. poljoprivrednike

Projekt se fokusira se na pomoć malim i srednjim poduzećima, konkretno na otvaranje radnih mjesta
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 02. 2019. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 4,4 milijuna eura iz europskog fonda bit će dodijeljeno poljoprivrednicima u BiH kroz projekt "EU for biznis".

Radi se o bespovratnim sredstvima koja u prvom javnom pozivu iznose oko 1.700.000 maraka.
Projekt se fokusira se na pomoć malim i srednjim poduzećima, konkretno na otvaranje radnih mjesta, uz jačanje konkurentnosti, inovacije i modernizacije privrede i poljoprivrede.

Na projekt, koji je danas predstavljen u Bihaću, moći će aplicirati mala i srednja poduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom iz sektora stočarstva, voćarstva, povrtlarstva i sektor proizvodnje žitarica.

Kako je kazao poljoprivredni proizvođač Aldin Kuduzović, njegov plan je aplicirati za proizvodnju žitarica, odnosno da se posveti sektoru silosa i sušara
.
''Nedostatak silosa i sušara je velika boljka u našoj županiji. Najbliži su u Bosanskoj dubici, tako da imamo velike troškove'', kazao je Kuduzović.

Sudjelovanje poduzeća u vlastitom projektu je 40 posto, dok će EU financirati ostatak, odnosno 60 posto. Potencijalni korisnici, odnosno farmeri, zadruge i poduzeća, mogu aplicirati na sredstva u iznosu od 97.000 do 195.000 maraka.

''Projektom je obuhvaćen sektor voćarstva, ali nažalost nema nas. Jedan od kriterija je da moramo imati od dva do 100 hektara u voćarstvu, a s obzirom na naše strukture zemljišta i usitnjenost parcela teško je očekivati da će bilo ko moći takav kriterij zadovoljiti'', izjavio je poljoprivredni poduzetnik Edham Hodžić.

Projekt će poboljšati poslovno okruženje u BiH. Rezultati će se, kako je istaknuto, mjeriti novim radnim mjestima, te povećanim izvozom i prodajom, kao i boljim korištenjem EU fondova.

''Možda nećemo moći uzeti veliko sudjelovanje u ovim projektima, ali poslije ovog projekta uslijedit će novi koji će obuhvatiti male proizvođače'', rekao je predsjednik Obrtničke komore USK Enes Arapović.

Javni poziv će biti otvoren do sredine travnja. Projekt će trajati do 2022. godine i zajedno ga provode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

Kopirati
Drag cursor here to close