Poljoprivrednici na mukama

Ogromne štete u Ljubuškom: Mraz uništio sve nasade

Uništeno je i onih 20 posto nasada koje su poljoprivrednici uspjeli spasiti prije nekoliko dana.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 02. 04. 2020. u 14:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Uništeni nasadi u Ljubuškom

Dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni kraljević i ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar obišli su jutros poljoprivrednike u Ljubuškom kojima su niske temperature u noći sa srijede na četvrtak uništile nasade.

Nakon što je prije nekoliko dana mraz dobrano uništio nasade krumpira na području Šipovače i Vojnića, jutros je, nažalost, stanje još gore. Uništeno je i onih 20 posto nasada koje su poljoprivrednici uspjeli spasiti prije nekoliko dana. Najveće štete zabilježene su u selima Vojnići, Šipovača i Veljaci, gdje najveći broj poljoprivrednika živi upravo od „Ljubuškog ranog“.

Prema riječima Dubravka Vukojevića, direktora poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ nasadi su u potpunosti uništeni.

''Šteta je ogromna'', poručio je Vukojević.

Ministri u Vladi ŽZH Kraljević i Sesar su nakon obilaska stradalih nasada u ljubuškim naseljima poljoprivrednicima obećali pomoći u skladu s proračunskim mogućnostima.

''Kada vidimo sve ove obrađene površine, trud vaših ruku, možemo vam obećati da ćemo napraviti sve što je u našim mogućnostima kako bismo vam pomogli. Sve korake koji će biti poduzeti u sljedećem razdoblju, a tiču se poljoprivredne proizvodnje biti će usuglašeni s vama kao nositeljima poljoprivrednog razvoja naše županije'', kazali su između ostaloga u zajedničkoj izjavi ministri Kraljević i Sesar.

Ministri su također izrazili nadu kako će probleme s kojima su se , u ionako teškoj i kompleksnoj situaciji, suočili ljubuški poljoprivrednici , uvidjeti i nadležni s ostalih razina vlasti, te im osigurati određene vidove pomoći kako bi prebrodili ovu kriznu situaciju.

Podsjetimo, već ranije u proračunu ŽZH-a je planirano 1.400.000,oo konvertibilnih maraka za poticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području općine Ljubuški.

Kopirati
Drag cursor here to close