Nužna zaštita

Crna pjegavost sve češća u hercegovačkim vinogradima

Tijekom rezidbe, navode, nužno je ukloniti rozgvu zaraženu crnom pjegavošću koja se potom treba odstraniti iz vinograda i spaliti.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 03. 2020. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna izvještajno-prognozna služba Federalnog agromediteranskog zavoda izdala je u srijedu obavijest za vinogradare.

Posljednjih godina bolest crna pjegavost (Phomopsis viticola) sve češće je prisutna u hercegovačkim vinogradima.

Tijekom rezidbe, navode, nužno je ukloniti rozgvu zaraženu crnom pjegavošću koja se potom treba odstraniti iz vinograda i spaliti. Po završetku rezidbe poželjno je na mikrolokalitetima gdje se vinova loza nalazi u fazi bubrenja pupova ili stadiju razvoja vunastog pupa, a prije najavljenih oborina izvršiti preventivnu zaštitu vinograda.

Preventivna zaštita može se raditi jednim od pripravaka na osnovi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WP ili Cuprablau Z.

U vinogradima s kasnijim sortimentom ili položajima na kojima se loza još uvijek nalazi u stadiju mirovanja, pojašnjavaju, može se pričekati s provedbom tretiranja pošto je najpoželjnije navedenim pripravcima zaštitu izvršiti neposredno pred kretanje vegetacije.

Pripravke, upozoravaju, potreno je koristiti sukladno uputi proizvođača, priopćeno je iz službe Federalnog agromediteranskog zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close