Upozoravaju

HNŽ: Nametnici napadaju vinograde i voćnjake, zaštitite ih

U južnim općinama Županije, u elektroničkim lovkama je uočen ulov jabučnog savijača
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 08. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vinograd  / Foto: Bljesak.info

Više vrsta nametnika napada poljoprivredne usjeve na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako su objavili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, uređaji postavljeni na terenu alarmiraju kako je, čim to vremenske prilike dopuste, potrebno zaštiti mlade vinograde od plamenjače (Plasmopara viticola), kao i vinograda u rodu zbog očuvanja lisne mase od napada kasne plamenjače.

Lisna masa je ''tvornica" šećera, a oni su u ovom razdoblju možda i najpotrebniji.

U svrhu zaštite može se koristiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Neoram WG, Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Kupropin, Champion , Bordoška juha i slično.

Osim toga, u južnim općinama Županije, u elektroničkim lovkama je uočen ulov jabučnog savijača (Cvdia pomonella) zbog čega je nasade jabuka poželjno zaštititi jednim od pripravaka: Affirm, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG ili bilo kojim insekticidom za ovu namjenu.

''Napominjemo kako su pobrojani samo neki od zaštitnih sredstava kojih ima na tržištu. Mogu se koristiti bilo koji namijenjeni za suzbijanje spomenutih bolesti. Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača'', objavljeno je.

Na stranicama Federalnog agro-mediteranskog zavoda objavljeno je da je na svim opažačkim punktovima uočena je povećana brojnost sivog grožđanog moljca (Lobesia botrana) čije se gusjenice ubušuju u bobice grozda u fazi zrenja.

Premda je uočena povećana brojnost spomenutog štetnika, navode, on još uvijek nije prešao kritični prag zbog čega vinogradari trebaju pratiti sljedeće obavijesti kako bi u slučaju potrebe mogli pravodobno izvršiti tretiranje nasada, prije ubušivanja gusjenica u bobice grozdova.

Zbog nestabilnog vremena poželjno je, čim to vremenske prilike dopuste, izvršiti tretiranje mladih vinograda u svrhu zaštite od plamenjače (Plasmopara viticola), kao i vinograda na rodu zbog zaštite lisne mase od napada kasne plamenjače.

U tu svrhu može se koristiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Neoram WG, Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Kupropin, Champion, Bordoška juha i slično.

Na opažačkim punktovima uočen je i let jabučnog savijača (Cydia pomonella) zbog čega je nasade jabuka poželjno zaštititi jednim od pripravaka: Affirm, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG i drugo.

Kako je tvrde iz Federalnog zavoda, pripravke je potrebno koristiti sukladno uputi proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close