Zakonodavstvo

BiH želi pripremiti organske proizvođače za EU tržište

U BiH je u 2018. godini bilo registrirano samo 58 proizvođača organskih proizvoda, i to najviše ljekovitog bilja i bobičastog voća
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 07. 2020. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o usklađenosti zakonodavstva u Bosni i Hercegovini sa legislativom EU, kao i mogućnosti širenja sektora organske proizvodnje, priopćeno je u utorak iz Vijeća ministara.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će, u suradnji sa Direkcijom za europske integracije, nadležnim organima entiteta, županija i Brčko Distrikta BiH, pripremiti i Vijeću ministara dostaviti sveobuhvatnu analizu usklađenosti zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje u BiH sa zakonodavstvom EU.

U BiH je u 2018. godini bilo registrirano samo 58 proizvođača organskih proizvoda, i to najviše ljekovitog bilja i bobičastog voća, pokazali su podaci 'Organske kontrole' iz Sarajeva. Najznačajnija izvozna tržišta za organske proizvode iz BiH su zemlje EU, i to: Njemačka, Nizozemska, Danska, Italija, Švicarska i Švedska.

Zakonodavstvo Europske unije 2021. godine uvodi promjene u ovoj oblasti koje se odnose na jačanje sustava kontrole, nova pravila za proizvođače i o uvozu organskih proizvoda koja će osigurati isti standard proizvoda, kao i veći spektar proizvoda koji se mogu plasirati kao organski.

U zakonodavstvu BiH ova oblast je djelomično regulirana na entitetskim razinama, a u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz 2019. godine se navodi da bi BiH trebala usvojiti zakon o organskom uzgoju na razini države.

U skladu sa danas usvojenim zaključkom, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebalo bi ovaj zakon pripremiti u trećem kvartalu ove godine, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close