Prve ture idu za Frankfurt

BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

„Upravo smo dobili odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da počnemo uzgajati i proizvoditi organsku industrijsku konoplju,” kaže Nedeljko Kusturić, vlasnik Prirodnog bilja(d.o.o.) iz Banja Luke.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 05. 2020. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, BiH proizvođači ljekovitog i aromatičnog bilja osiguravaju stabilno snabdijevanje repromaterijalom domaćoj farmaceutskoj industriji.

„Upravo smo dobili odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da počnemo uzgajati i proizvoditi organsku industrijsku konoplju,” kaže Nedeljko Kusturić, vlasnik Prirodnog bilja(d.o.o.) iz Banja Luke.

„Ovo je odlična vijest jer smo već našli kupca za naš proizvod iz Njemačke, točnije iz Frankfurta. Industrijska konoplja je nova kultura za nas, i za BiH uopće, tako da sam jako uzbuđen što se sve ovo događa,“naglašava Nedeljko.

Rast i širenje proizvodnje

Prirodno bilje is osnovano 1996., i od tada se neprekidno razvija. Na 80 hektara zemljišta oni trenutno proizvode više od 150 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, uglavnom kamilicu, mentu, bosiljak, neven i matičnjak.

„Mi imamo nešto više od 34 hektara vlastitog zemljišta, ali surađujemo sa 120 farmera koji obrađuju dodatnih 46 hektara i koji sakupljaju samoniklo bilje“ objašnjava Nedeljko i dodaje da Prirodno bilje osigurava sjeme i sadni materijal, ambalažu i stručnu podršku svim farmerima i sakupljačima. „Mi također vršimo otkup svih njihovih proizvoda, i drago mi je reći da su među farmerima s kojima radimo i 72 žene.“

Kako bi podržali razvoj Prirodnog bilja, 2010. godine Vlada Švedske i USAID, pomogli su poduzeću pri kupovini traktora s pratećom opremom, sušilice i sjeckalice za bilje. Krajem 2019., Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao Prirodno bilje u nabavci specijalizirane mašine za odvajanje lista od stabljike.

"Osnovni razlog zbog kojeg radimo na proširivanju naših kapaciteta za preradu bilja je da stvorimo mogućnost za rast proizvodnje i time uposlimo dodatne farmere. Zadnja investicija FARMA II projekta nam je omogućila da broj farmera s kojima radimo podignemo sa 100 i 120. Ovaj put smo se fokusirali na farmere iz nerazvijenih ruralnih krajeva u općinama kao što su Bihać, Tešanj, Teslić, Drinić i Bosanski Petrovac,“ kaže Nedeljko.

Foto:PR / Od 150 tona sušenog bilja, 80 posto prodaju domaćim farmaceutskim firmama

Prirodno bilje, tijekom godine, podržava sve svoje partnere kako bi imali posla i priliku ostvariti stabilne prihode. „Mi ulažemo velike napore kao bi diversificirali proizvodnju naših farmera i time im omogućili da imaju dovoljno posla tijekom cijele godine i tako zarađuju. Oni mogu početi s proizvodnjom nevena u ožujku, a završiti s proizvodnjom matičnjaka i mente u studenom.“

Snabdijevanje sirovinama domaće farmaceutske industrije

„Mi iskreno cijenimo i vjerujemo u domaću proizvodnju. Zato nastojimo da je, iz godine u godinu, sve više razvijamo,“ naglašava Nedeljko. „Ova cijela situacija s COVID-19 pandemijom ukazala je na važnost stabilne osnove i domaćeg izvora repromaterijala, te neovisnost o uvozu kako bi se proizvodnja finalnih proizvoda nesmetano odvijala,“ objašnjava Nedeljko.

„Od 150 tona sušenog bilja, 80 posto prodajemo domaćim farmaceutskim firmama. Dodatnih deset posto prodajemo farmaceutskim firmama u inozemstvu, a preostalih deset koristimo za proizvodnju biljnih čajeva koje izvozimo u Italiju, ali ih također prodajemo i u BiH.“

Budućnost industrijske konoplje

S dodatnih šest stalnozaposlenih radnika, tri žene i tri muškarca, svi mlađi od 35, i mnogobrojnim sezonskim radnicima, Nedeljko se nada da će nastaviti povećavati broj farmera s kojima surađuje. On želi da ovaj prvi projekt plantažne proizvodnje industrijske konoplje bude uvod u organiziranu proizvodnju ove kulture u Bosni i Hercegovini i da se proizvodnja i izvoz industrijske konoplje značajno povećaju u budućnosti.

Foto:PR / jeme konoplje se koristi u prehrambenoj industriji

„Od industrijske konoplje se u svijetu proizvodi više od 200 proizvoda. Sjeme konoplje se koristi u prehrambenoj industriji, a sve je veća i primjena u građevinarstvu gdje se koristi kao prirodni  izolacijski materijal.  Od stabljike se također proizvode briketi koji se koristi kao energent u eko-toplanama, a koji imaju veću energetsku vrijednost od bukovog drveta,“ objašnjava Nedeljko. 

„Očekujemo da se u ovu priču uključe i poljoprivredni instituti kao i ministarstva poljoprivrede kako bi razvoj ove proizvodnje pratila stručna podrška i pozitivna zakonska regulativa koja bi bila usklađena sa zakonskim rješenjima u Europskoj uniji,“ dodaje Nedeljko, i za kraj kaže: „Idemo naprijed!“

Kopirati
Drag cursor here to close