0.15 pf

N-ti pokušaj: UNO dogovorio trošarine na naftu i naftne derivate, zakon ide na Vijeće ministara i Parlament

Nacrti zakona bit će upućeni u dalju proceduru usvajanja u Vijeću ministara BiH, a nakon toga i Parlamentarnoj skupštini BiH.
Gospodarstvo / Novac | 04. 10. 2017. u 18:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH po kojima se povećava trošarina na naftu i naftne dervite te biogorivo i biotečnost za 0,15 KM po litru.

 Uz ove zakonske izmjene u oblasti trošarina, UO UNO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja.

Prema nacrtu danas usvojenih zakonskih izmjena i dopuna, sredstva od povećane trošarine u iznosu od 0,15 KM bit će uplaćena na namjenske račune i podračune namijenjene za izgradnju autocesta i cesta, priopćeno je nakon sjednice UO UINO.

Nacrti zakona bit će upućeni u dalju proceduru usvajanja u Vijeću ministara BiH, a nakon toga i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Novalić: Trošarine  nam apsolutno trebaju

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je Vlada Federacije BiH za trošarine, te da jamči da će se novac usmjeravati samo u ceste i autoceste jer nam je potrebna infrastruktura  i nove investicije. 

Novalić je nakon zajedničke sjednice Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske koja je danas održana u Sarajevu, odgovarajući na novinarska pitanja dodao da su trošarine potrebne i da se one donose na državnom nivou.

''Ne vidim da bi itko u BiH, a ne samo u Federacijii mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju trošarine. Apsolutno nam trebaju. Kada mi netko postavi takvo pitanje, ja to pretvorim u pitanje "Trebaju li nam putovi", dodao je Novalić.

Cvijanović suglasna

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da je stav Vlade RS-a poznat odranije te dodala da nema potrebe da se ukazuje na to kako sredstva neće biti korištena namjenski, jer su ona uvijek namjenski korištena, a to podrazumijeva da se usmjeravaju u infrastrukturu, odnosno izgradnju  putova i autoputova. 

''Brine me da se ovdje često političari ne pridržavaju dogovorenih procedura. Neprihvatljivo je da dobivamo iznenadne nove prijedloge i da ne znamo što oni sadrže'', kazala je Cvijanović podsjećajući da je ranije usvojen tekst zakona o trošarinama u državnom Domu naroda.

Istaknula je da se procedure moraju poštovati, da se svi trebaju  ponašati odgovorno i da se moraju uvažiti stavovi entitetskih premijera.

Kopirati
Drag cursor here to close