Uvjet za zeleno svjetlo

Trošarine za gorivo nisu uvjet za kredite EU

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2017. u 05:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvjet za zeleno svjetlo za sedam projekata vrijednih 120 milijuna eura u koje se BiH uzda na predstojećoj konferenciji u Trstu 12. srpnja nisu trošarine za gorivo.

Ovo tvrde Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, i njegov kolega iz Vijeća ministara Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Jusko je jučer rekao za "Nezavisne" da mu nije poznato da je bilo tko uvjetovao listu projekata zakonom o akcizama.

"U zadnjih sedam osam dana imao sam nekoliko sastanaka s važnim ljudima koji odlučuju o ovome i nitko mi nije rekao da su trošarine uvjet.Vjerujem, da je to doista tako da bi nas o tome i obavijestili", rekao je Jusko. Šarović kaže da akcize nisu nikakav direktni uvjet za sudjelovanje BiH na samitu, te je dodao da je uvjet za dobivanje projekata energetska strategija, koja je na pragu usvajanja, te da je za grantove u zaštiti životne sredine uvjet strategija koja je nedavno usvojena.

"Ali BiH je generalno dostigla limite u zaduživanju i zbog toga nema novih kredita od Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i drugih kreditora. Otud grozničava potraga za novim izvorima kreditnih garancija, a jedna od njih su nove akcize. To je sva istina. To znači da naši projekti mogu proći, ali biće problem kreditnog zaduženja", rekao je Šarović za "Nezavisne". Milorad Dodik, predsjednik RS, u nedjelju je na ATV-u izjavio da ga je visokopozicionirana osoba iz Kabineta Angele Merkel, njemačke kancelarke, obavijestila da bez zakona o trošarinama nema ni projekata za BiH. "On je rekao da ako nema sporazuma s MMF-om Europa ne može više pomagati i rekao je da na ovom sastanku koji se održava u Trstu neće biti podržan nijedan novi projekt za BiH ako se ne usvoji zakon o trošarinama. Mislim da to za sve predstavlja problem jer se zaustavljaju investicijske aktivnosti", rekao je Dodik.

Iz Delegacije EU za Nezavisne su dali prilično neodređen odgovor, rekavši samo da je usvajanje zakona o trošarinama od suštinskog značaja za stvaranje neophodnog fiskalnog prostora za financiranje budućih investicija u BiH.

Konačna lista projekata, kako su nam precizirali, bit će povezana s napretkom u provođenju reformskih mjera dogovorenih na prethodnim samitima, a koji se odnose na projekte povezivanja zemalja u regiji.

Iz Veleposlanstva Njemačke su im rekli da ne žele komentirati Dodikovu izjavu, a odgovor iz talijanskog veleposlansba nisu dobili do jučer.

Sedam je projekata vezano je za transportnu infrastrukturu. U pitanju su dio koridora 5c u Hercegovini, dionica Mostar Počitelj, sekcija autoputa Zenica Sjever Žepče Jug, podsekcija Ponirak Donja Gračanica, zatim od tunela Zenica ka Donjoj Gračanici do ulaza u tunel Pečuj, te dionica Odžak Vukosavlje Podnovlje Rudanka Doboj Jug, odnosno puni profil autoputa između petlje Johovac i petlje Rudanka, kao i dio autoputa Tarčin Konjic, na južnom dijelu koridora 5c kroz Hercegovinu i dio koridora 5c koji se spaja na autoput Banjaluka Doboj. Sedmi projekt se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju luke Brčko.

Kopirati
Drag cursor here to close