Po tko zna koji put

Uglavljeno u proračun: Vlada Federacije ponovno diže HE Vranduk!

Čak je oko 2,8 milijuna KM planirano za putne troškove u vrijeme pandemije kad se ne putuje.
Gospodarstvo / Novac | 28. 12. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije FBiH planira izdvajanje čak 146 milijuna KM za izgradnju više puta obaranog i propalog projekta izgradnje Hidroelektrane Vranduk, objavio je portal IfroRadar pozivajući se na dokument kapitalnih projekata za 2021. godinu.

Od ukupne cifre, za gradnju ove HE na rijeci Bosni 137 milijuna KM osigurano je posredstvom javnih poduzeća, odnosno ''vlastitim učešćem'', a ostatak međunarodnim kreditima.

Također, za HE Janjići na rijeci Bosni Vlada FBiH planira potrošiti oko 110 milijuna KM, od čega su skoro 60 milijuna međunarodni krediti, a za rekonstrukciju i proširenje HE Una Kostela dodatnih 32,7 milijuna KM.

''Tako će u vrijeme teške ekonomske krize izazvane pandemijom, kada je i dalje neizvjesna nabavka vakcina protiv koronavirusa za građane, Novalićeva Vlada samo za tri projekta izgradnje novih ili rekonstrukcije postojećih HE potrošiti oko 289 milijuna KM!'', piše spomenuti portal navodeći kako je  planirana je i gradnja Vjetroelektrane Podveležje 1, koja će koštati dodatnih 162,7 milijuna KM.

Inače, izgradnju HE Vranduk od početka su pratili problemi i kontroverze između ostalog i problemi nepostojanja projekta i građevinske dozvole te prekoračenja troškova.

U međuvremenu je sud u Beču presudio da kompanija Strabag mora platiti oko 11 milijuna maraka Elektroprivredi BiH jer je neopravdano prekinula radove, tražeći više novca od ugovorenog. Potom je Strabag pokrenuo spor pred Međunarodnim sudom za arbitražu Međunarodne trgovačke komore.

U utorak bi zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebali usvajati i proračun FBiH za 2021. godinu u iznosu oko 5,5 milijardi KM, a sjednica će ovoga puta biti uz fizičko prisustvo zastupnika u Hotelu Terme na Ilidiži.

''Više zastupnika je već upozorilo da je u startu proračun nerealan i preambiciozan. To dokazuje i činjenica da nije bilo rasprave o njemu i da će se on tako, kao vruć krumpir, u utorak naći pred poslanicima. Razlog je, navodno, pandemija'', navodi InfoRadar.

Portal dodaje kako je indikativno i to da je u proračun od 5,5 milijardi, u kapitalne investicije, ''uglavljen'' i kredit MMF u vrijednosti oko 428 milijuna KM. Također, unaprijed se zna da prihodi od PDV-a neće zadovoljiti potrebe ovog iznosa jer zbog pamdemije te uplate se neće moći realizirati.

''Sve je urađeno na način da će Vlada imati jedina utjecaj na raspodjelu i da ona neće biti transparentna. Jedan od primjera netransparentnosti jeste i da je planirano oko 38,8 milijuna KM za, kako je navedeno, „hitni projekat Covid-19 za BiH“, no nepoznato je šta to podrazumijeva, jer nisu navedeni detalji. Istovremeno, saznajemo da su u novom budžetu stavke za kulturu i sport na prošlogodišnjoj razini. No, zato je čak oko 2,8 milijuna KM planirano za putne troškove u vrijeme pandemije kad se ne putuje. Također, planirana su povećanja za plate u kabinetima dva potpredsjednika FBiH Melike Mahumtbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), sa 389.000 na 520.000 KM, odnosno sa 381.000 na 518.000 KM, dok će plaće u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ) ostati na najvišem nivou – 586.000 KM, sve u skladu sa ekonomskom krizom i pandemijom'', navodi InfoRadar.

Kopirati
Drag cursor here to close