Upućen amandman

SDP BiH: Građani Mostara moraju sudjelovati u planiranju proračuna

Proračun Mostara za 2021. godinu mora biti rezultat dijaloga s građanima
Vijesti / Politika | 28. 12. 2020. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić i Aner Žuljević, izaslanik SDP BiH u federalnom Domu naroda, danas su uputili amandman na Zakon o dopunama zakona o proračunu čime bi se građanima grada Mostara nakon izbora konačno omogućilo transparentno sudjelovanje u planiranju javnih financija grada Mostara, priopćeno je danas iz SDP-a BiH.

''Izbori u Mostaru su održani 20.12.2020. godine, te je apsolutno nepotrebno nastavljati praksu da dva čovjeka, bez obzira o kome se radi, samostalno donose proračun grada Mostara veći od 60 milijuna KM, kad već imamo provedene izbore i birane vijećnike. Obrazloženje Vlade FBiH, u kojem pretpostavlja neke nove političke krize, predstavlja elemente koji trebaju biti predmetom ispitivanja nadležnih institucija i kao takve su za SDP neprihvatljive, jer se koriste kao alibi za ponovno isključenje građana iz aspekta definiranja načina utroška sredstava i naknadne kontrole istog'', priopćeno je iz SDP-a BiH.

Nažalost, kako pišu, navedena praksa iz prethodnih godina se pokazala kao vrlo netransparentna, gdje su dvije stranke bez bilo kakve uključenosti građana donosili stranački proračun.

''Da ne govorimo kako je nastavak predmetne prakse sam po sebi upitan s aspekta zakonitosti u novim okolnostima. Smatramo da građani Mostara konačno moraju imati pravo da sudjeluju u izradi Proračuna Grada Mostara za 2021. godinu, kroz javne rasprave s novoizabranim vijećnicima i novom gradskom administracijom u interesu transparentnosti i kvalitetnijih odluka kako o prihodovnoj, tako i o rashodovnoj strani '', proračuna, navode iz SDP-a, govoreći da uključenje građana u planiranje javnih financija nakon 10 godina predstavlja prvi korak u vračanje narušenog povjerenja kada je u pitanju raspolaganje javnim novcem.

''Na kraju, u cilju kontinuiteta financiranja obaveza grada smatramo sasvim dovoljnim da se u okviru dopuna proračuna definira isključiva opcija privremenog financiranja, jer je prvi kvartal vremenski dostatan period za uspostavu vlasti, koja će zajedno s građanima transparentno i pošteno kreirati proračun za 2021. godinu'', pišu iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close